• Welcome to БрикМания БГ - Лего обществото на България.

ЗА или ПРОТИВ имитациите на Лего

Започната от Plamen1466, 12, Януари, 2010, 06:41:47 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

За или Против имитациите?

За
Против

pes

Преди всичко идеята на легото е да развива творчеката мисъл при ДЕЦАТА. една велика компания като лего е инвестирала и печелила над 40г. в тази област, съответно е държала патенти и монопол ( като разбира се си е оправдавала цената с качество, сертификати и т.н)  Много е спорен въпроса дали да си ЗА или ПРОТИВ имитациите, от една страна креативността при децата, дали си играят със СОЦ конструктора БГ производсто - може би първото менте на лего, или от друга с китайския му вариант или пък новите мегаблокс. Може би популярността на лего се дължи на качеството, на което в последните години отстъпват и на носталгията на поколенията от 1975-1990.

Аз лично на дъщеря ми купувам само лего, давам и ненушни части, но не мисля че постъпвам правилно, едно 4г. дете не може да оцени колко скъпо нещо му купуваш и какви жертви правиш. Ние сме от такова поколение когато имаше купони за сирене и яйца, а кво остава да имаш лего. Именно за това ни гони носталгията по скъпите тогавашни играчки. Сега когато можем да си ги позволим по-скоро го правим за себе си а не за децата си. Щото на никое дете не му пука дали твори с LEGo или atko ili negabloks.

Скоро купих една кофа с DUPLO на старо(okolo 300 части) и вътре имаше към 50 ATCO. Беше ми трудно да обясня на лапето защо тези 50 части отиват на вилата , а останалите остават вкъщи. ;)
Трудно ми е да обясня на жена ми как мога да пръсна 200лв. за лего, а не мога да дам същите пари за данъци и  сметки.
Всички знаете кой измисли таблетите, само се замислете, колко компании вече ги произвеждат.

Накрая  опираме до възможности, такива каквито сме нямали навремето.
И в заключение ще кажа, че много се съмнявам Lego да продължи с в годините да радва така както са радвали нас преди 20 години. Просто децата вече имат всичко и не ценят качеството. ;)

texis

Аз съм за, когато са направени добре! От това печелят само потребителите. Имах едно Коби май, на което изскачаха тухлите сами. Отвратително, след това не съм повторил

Не си прав! Коби са много добри! Сета е бил на др. марка. ENLIGHTEN и COBI са много добри

mirbg

Имал съм и COBI и Enlighten - по- отвратително качество на пластмасата не бях виждал... Дори имаше дефектни израстъци по нея и шупли.. кошмар.
Бях взимал няколко военни сета на COBI и пиратския кораб на Enlighten.

cyclop

Не бих могъл да съм "за" един вид паразит, да одобрявам или подкрепям компания, която е твърде мързелива, без талант и смелост да направи собствен продукт, компания, която краде чуждия труд и идеи и ги продава на "по-ниски" цени.
Естествено, че ако не си вложил нищо за създаване, развитие и маркетинг на продукта, а го вземаш наготово и го произвеждаш с по-ниско качество, не е трудно да подбиеш цената.

Ако не мога да си позволя да купя на детето си оригинално Лего, със сигурност не бих купил фалшификат, защото е "по-евтинко". Не е Лего, а деликатес. Да бе, да  ;D

mirbg

Абсолютно съгласен с мнението на @Cyclop.

texis