• Welcome to БрикМания БГ - Лего обществото на България.

ЗА или ПРОТИВ имитациите на Лего

Започната от Plamen1466, 12, Януари, 2010, 06:41:47 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

За или Против имитациите?

За
Против

Plamen1466

Тук отворихме тема, по която ми е много интересно мнението всички членове вав форума. За ментетата. Значи попринцип съм ЗА. Защото:
ПЪРВО: Цената. Имитациите са с много по-ниска цена. На мен например ми излиза далич по изгодно да си взема менте за 50 лева с над 500 части, с цел повече части в колекцията, от колко 50 лева за 200 лего части.
ВТОРО: Самите модели. Голяма част от моделите, които са на пазара са направени по стари модели на ЛЕГО от различни серии, като СИТИ, ЕХО ФОРС, Двия запад и др.
ТРЕТО: Съгласен съм за трайноста. Обачи последните ментета са с качество много доблежаващо се до това на ЛЕГО. За това че частите се събират и разделят трудно, обаче не съм съгласен. В момента на пазара се продават ментета от различни държави (не само Китай). Различните марки ползват раслични матрици за правенето на елементите, което води до несъответствия. Обаче ако се вземат модели само от една марка това ще се избегне.
ЧЕТВЪРТО: Голяма част от имитациите пасват идеално но лего частите.
ПЕТО: Ако сте забелязали в последно време сетовете стават все по-бедни и по-бедни на тухлички. В имитациите те са повече. Когато човек иска да строи едноцветна сграда (което от лего не мога да направя най често, ако не вярвате вежте града ми) е по лесно да си купи замък на имитация. Те се строят само от тухлички, а не както сегашните лего замъци от цели панили.
И сега в защита на своята теория нека ви питам: "Нима когато човек има желанието да събира лего, било то оригинално или имитация главно за да строи с него неща, които той самия е измислил и да изразява по този начин своето въображение и фантазия, трябва ли да дели конструкторите на лего и всички останали?"

Не искам да натяквам мнението си, но ми е интересно другите какво мислят по въпроса.
Пламен Диков

vladoniki

Не съм против имитациите на Лего, но не съм техен любител.

Лего е марка конструктор (едно време на конструкторите им викахме "строител", защото имаше такава българска марка и тя беше позната в България, а за Лего почти никой не беше чувал).

Според мен да наричаме "Лего" другите конструктори е същото както повечето наричаме копирната машина - ксерокс. :) Ксерокс е една от първите фирми започнали производството на размножителни машини и се е превърнала в нарицателно за всички копирни машини. :) Такива примери има безброй - К-стъкло, елка, хелима и много други.

Колекцията ми е изцяло от Лего части. До миналата седмица не бях виждал имитация на живо. :)

За мен Лего си е Лего.  ;D

Plamen1466

Лего си е Лего - това се е доказало през годините и никой не го оспорва. :) :)
Но когато на вид са същите (без едно малко натпишче) и пасват на лего, а и правят моделите на лего, коите са излезли от продажба трябва ли да ги делим така сякаш едното е на светлинни години от другото. Все пак ЛЕГО се е превърнала в символ на възможноста да покажем какво можем НИЕ да сътворим, а когато то е с цена недостъпна за някои, не може ли да се придегне до едно натпишче по доло имитации. Аз се занимавам професионално с нумизматика и ще дам един пример като този на Владо - Монетите също са много видове - разменни, юбилейни, възспоменатемни и инвестиционни, но повечето от нас ги наричат просто стотинки, защо не слагаме под общ знаменател и имитациите, заедно с легото, както наричаме и обикновенната "1 стотинка" и класическия "злетен талер" - "монети". 
Пламен Диков

vladoniki

С качената снимка не искам да обидя когото и да било, качвам я да се посмеем малко (или повече)  ;D

Лего + Имитация на Лего = Ауди Кадет ;D (вярно е, че съм под масата от смях)

victorcito

Лего е Лего. Имитациите са друг вид строител. Аз имам един кораб на Мегаблокс-. Красив е. Струва 200 лева. Но не е Лего и не е част от колекцията ми. Тоест - не съм против. Просто това не е Лего. Иначе - като изключение, нямам против да има части от други конструктури.

man4est

Аз съм за и против защото в имитациите може по лесно да намериш рядки части и човечете,но  трайноста и качеството им не са много добри.

victorcito

Затова казвам - аз оправдавам използването на редки части от не-Лего при сетове, където просто не можеш да се справиш без тях. Аз имам един сет с използвана такава част, която просто не намерих от истинско Лего :)

Plamen1466

Ами погледнете го от тази страна. Иима ли смисъл да ги делим на ЛЕГО и Не-Лего след като си схождат по форма, а и целта за която ги ползваме е една и съща. А за трайноста - сегашните имитации са с много добра здравост и издражливост и мога да кажа, че разликата в годините между легото и тях е много по-малка от колкото при старите БГ строители.
Пламен Диков

_Oceanblue_

Здравейте ,

Фен съм на ЛЕГО от доста време и ще си остана такъв , въпреки многото вариации , които се появиха през последните години.

Много се надявам обаче ЛЕГО да не изнесе изцяло производството си в Китай , защото така ще изгуби много верни фенове , дъържащи на качеството и на запазената Европейска марка .  :(

Лично за себе си , аз не купувам сетове с части , произведени в Китай , а колекционирам само такива,правени в Европа.

Гледайки цените на китайския еквивалент COGO ,обаче ,  всеки може да направи уникална колекция за смешни пари , но тогава се питам дали идеята , която ни обединява , няма да се размие в просто събиране на части за нашите MOC....

victorcito

Аз не знам дали Лего имат фабрика в Китай?

Не мисля. Има китайски ментета и те са добри или лоши, но все ментета.

vladoniki

Цитат на: victorcito - 14, Януари, 2010, 06:57:55 PM
Аз не знам дали Лего имат фабрика в Китай?

Не мисля. Има китайски ментета и те са добри или лоши, но все ментета.

При новите сетове се споменава Китай. Една част от частите се произваждат точно там. :)

legoboss

Аз съм твърдо против имитациите,макар че поякога помагат страшно много :)

А относно производството на ЛЕГО,погледнете качеството на старите елементи и погледнете на новите-не само приличат на китаиски боклук ами и са направени там!!!

Аз съм спрял да си купувам лего от магазина от 2002г. точно поради тази причина че вече зе да му се губи оригиналната същност!!!

victorcito

http://www.lego.com/eng/info/default.asp?page=locations

Струва ми се, че вече нямат фабрика в Китай ... Или ментят нещо :)

Но факт е, че има едни години, 2004-2007, когато всички тухлички са сякаш различни на пипане. По-еластични изглеждат ...
Но и аз не купувам ново Лего ...

vladoniki

Цитат на: victorcito - 15, Януари, 2010, 09:34:50 AM
Струва ми се, че вече нямат фабрика в Китай ... Или ментят нещо :)
Това е добра новина, дано е истина.

maniak666

В последните години наистина им се изгуби фацата на леготата. Отдавна не си бях вземал лего, но наскоро си взех и частите бяха почти като китайските. Аз съм твърдо против имитациите, но не отричам, че държа една торба имитация в кофата за извънредни случеи когато ми затрябва някоя част за оригинален комплект която съм загубил. Може да звъчи смешно но друго си е да видиш емблемата на лего и като го отвориш да ти замирише на "детство"  ;D Имитациите които поне аз съм виждал минифигурките им са много лоша имитация а частите някои не пасват - трудно се делят или воубще не се задържат.