• Welcome to БрикМания БГ - Лего обществото на България.

Възкресяване на пожълтели бели части

Започната от vladoniki, 02, Февруари, 2010, 07:41:54 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

vladoniki

Белите части, при излагане на дневна светлина, пожълтяват с времето. Днес направих опит за възвръщане на белия им цвят. На 1-во четене резултатът не е зле.  ;D

Малката частичка е пожълтяла, а голямата е почти чисто нова и няма следи от пожълтяване.

След 40 минути прекарани в "белина":

След час в белина (преди избелването 2-те части бяха еднакво пожълтели):

Пластмасата не изглежда увредена. :) Ще правя още опити.

Ако пристъпвате към тази операция, бъдете много внимателни - използвайте задължително ръкавици. Белината е опасна!

Nathrezim

maniak666

vladoniki

Започнах 2-ри опит!

2-те части 1х3 са чисто нови (на 2-3 дни са)

След час ще докладвам.  ;D

victorcito

vladoniki

2-ри опит - след 1 час киснене:

Резултатът е минимален.

Оставям ги още да киснат и пак ще докладвам. :)

vladoniki

По пътя на логиката - няма логита.

Според мен пожълата пластмаса е увредена пластмаса. Не ми звучи логично белината да я промения, освен да влоша качествата й.

Някой да има логично обяснение? От химична гледна точка как стоят нещата?

По-скоро аз залагам на идеята, че белината почиства замърсяванията по-добре и затова изглеждат по-бели частите? От друга страна, частите са мити със сапун не отдавна.  :)

shoker

така като до някъде вещ в тази област бих могъл да кажа че пожълтяването се получава от окисление на боята която ползват лего а този процес се ускорява при нагряване. Със белина, която има много ниско ПХ окислението се намалява и следователно цвета би трябвало да се махне и белият да остане. Ако не ми вярвате вземете фенолфталеин, мерител на ПХ, натриева основа и сярна киселина ( спокойно разтвора за да ви навреди трябва да седи на кожата около 5 минути). Направете следното: във чаша сипете фенолфталеина след което сипете 3-4 капки от киселината. Сместа от безцветна става лилава. Вземете мерителя на ПХ ( всъщност не е много нужен, само ако желаете да сте супер прецизни) и топнете във сместа ПХ ще е от 1-3 киселинност ( това е доста киселинно) след което вземе натриевата основа сипете няколко капки във водата и със задоволство гледайте как сместа пак се обезцветява. Измерете ПХ- трябва да е 7. така би трябвало и да бъде. Ако сипете още основа ПХ се понижава и цвета си остава същия. Така че според мен въпросното третиране може да се направи и със някоя основа. Край на урока  :D

legoboss

Аз съм пробвал това с белината преди 3-4 години и нямаше резултат. Единственият вариант, които става, и съм пробвал, е с паста за пастиране на автомобили - първо по-едра,после гланц паста. Търкането става единствено с малка машинка за полиране и пилене(на ръка е непосилен труд :() Ако пак не се получава вземете от най- най- ситната водна шкурка, изчистете с нея и тогава с пастите :)

това е от мен, пробвайте и пишете какъв е резултата :)

vladoniki

Цитат на: shoker - 03, Февруари, 2010, 12:06:35 AM
така като до някъде вещ в тази област бих могъл да кажа че пожълтяването се получава от окисление на боята която ползват лего а този процес се ускорява при нагряване. Със белина, която има много ниско ПХ окислението се намалява и следователно цвета би трябвало да се махне и белият да остане. Ако не ми вярвате вземете фенолфталеин, мерител на ПХ, натриева основа и сярна киселина ( спокойно разтвора за да ви навреди трябва да седи на кожата около 5 минути). Направете следното: във чаша сипете фенолфталеина след което сипете 3-4 капки от киселината. Сместа от безцветна става лилава. Вземете мерителя на ПХ ( всъщност не е много нужен, само ако желаете да сте супер прецизни) и топнете във сместа ПХ ще е от 1-3 киселинност ( това е доста киселинно) след което вземе натриевата основа сипете няколко капки във водата и със задоволство гледайте как сместа пак се обезцветява. Измерете ПХ- трябва да е 7. така би трябвало и да бъде. Ако сипете още основа ПХ се понижава и цвета си остава същия. Така 4е според мен въпросното третиране може да се направи и със някоя основа. Край на урока  :D

Точно това ми трябваше...  ;D ...има логично обяснение...  ;D ... не е само внушение, а си има обяснение от научна гледна точка. Благодаря за изчерпателния отговор!  ;D

shoker

vladoniki

След цяла нощ и после цял ден в белина:

Резултатът е минимален.

Наклонената тухличка се "избели" задоволително - явно има разлика в материяти между 3-те вида части. Като цяло смятам, че избелването с белина не е подходящ вариант. :)

maniak666

А има ли разлика в възраста на частите, защото може от дадена година да са сменили нещо я в материала я в боята знам ли...

vladoniki

Цитат на: maniak666 - 03, Февруари, 2010, 07:05:33 PM
А има ли разлика в възраста на частите, защото може от дадена година да са сменили нещо я в материала я в боята знам ли...
Не се бях сетил за това. :) Вероятно има някаква промяна в рецептурата през годините. :) Прозорците с "Police" са от 1988г., а тухличката нямам идея от кой сет е и коя година. :)