• Welcome to БрикМания БГ - Лего обществото на България.

Възкресяване на пожълтели бели части

Започната от vladoniki, 02, Февруари, 2010, 07:41:54 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

legoboss

mirbg

Аз искам да попитам дали белите части пожълтяват само от пряк слънчев контакт или и от дневна светлина без пряк контакт със слънцето?

По въпроса с гадаенето- да не e с "хем по- бързо, хем по- лесно- с помоща му е чудесно"?

vladoniki

Цитат на: mirbg - 24, Февруари, 2010, 03:25:08 AM
Аз искам да попитам дали белите части пожълтяват само от пряк слънчев контакт или и от дневна светлина без пряк контакт със слънцето?

По въпроса с гадаенето- да не e с "хем по- бързо, хем по- лесно- с помоща му е чудесно"?
Пожълтяването се получава под вилияние на UV-лъчите от слънцето. В дневната светлина го има и този спектър, но когато не е дирекно изложено на слънце, процесът ще се забави (по-малко UV-лъчи стигат до частите).

От химична гледна точка - трудно се постига бял цвят на пластмаса, за целта се слагат подобрители (като креда и други), които влиаяят на качествата на пластмасата. Белият цвят при пластмасата е като червеният при боята за автомобили - нетраен, трудно се постига.

vladoniki

Направих 3-ти опит - доста обнадеждаващ резултат!  ;D

2-та прозореза с надпис "Police" са еднакво жълти

Преди:

След 3 часа киснене в 30% разтвор на перхидрол (само едната част я киснах, за да се види разликата):

legoboss

това ли е тайната на Пламен ;D,ако е това е доста добре бих казъл :)

vladoniki

...и след 23 часа и половина:

... разликата е очевидна. :) Резултатът - ОТЛИЧЕН!

Тези дни ще пробвам и с друг вид части.

Plamen1466

Тайната ми е раскрита ;D ;D ;D. Перхидрола е решението на проблема с избелването. Успех и дано всички побелели части се върнат в играта.
Пламен Диков

vladoniki

Вчера сложих за избелване две шепи части - разнородни. :) За 24 часа станаха като нови.

Перхидролът работи идеално! Пламен е гении!  ;D Браво, Пламка!  ;D

Днес сложих още малко части за избелване, а утре - последната партида. :)

legoboss

Страхотно откритие което сигурно всеки ЛЕГО фен от години търси да открие,БРАВО!!!!!!! :)

Мисля че темата трябва да бъде отбелязана със "Важна тема" ;)

vladoniki

Избелих белите части на 6533. Ефекта е поразяващ. :) За съжаление не съм правил снимка как изглеждаха преди това, но бяха доста жълти. Виктор го е виждал този сет на живо и може да потвърди.  ;D

;D

vladoniki

Избелих почти всичките си пожълтели част - в момента съм заложил последната партида.
Перхидролът е перфектен за целта.

Съвети от практиката:  ;D
- използвайте поне 30%-ов разтвор на перхидрол, в по-разреден разтвор жълтият цвят на частите си остава - Legoboss ми каза, че е пробвал с 12%-ов без положителен резултат;
- в един разтвор избелвайте до 2 пъти (2 партиди) след това го изхвърлете - 3-тият опит е без положителен резултат;
- 30%-ов перхидрол се открива доста трудно - въоръжете се с търпение, ще обикаляте по аптеките;

mirbg

Аз искам да попитам- когато правя разтвора, само перхидрол 30% ли слагам или разреждам с още нещо? Другото е- стените с тухлена декорация около прозорците ще се съсипят ли от перхидрола? Например прозорците в пиратския сет Imperial Trading Post 6277?

Също така искам да попитам дали ще има положителен ефект, ако дам едни платна от 6274 Карибиан Клипър на химическо чистене?

vladoniki

Цитат на: mirbg - 30, Март, 2010, 04:47:58 AM
Аз искам да попитам- когато правя разтвора, само перхидрол 30% ли слагам или разреждам с още нещо? Другото е- стените с тухлена декорация около прозорците ще се съсипят ли от перхидрола? Например прозорците в пиратския сет Imperial Trading Post 6277?

Също така искам да попитам дали ще има положителен ефект, ако дам едни платна от 6274 Карибиан Клипър на химическо чистене?

Купуваш от аптеката перхидрол 30% - те ще ти кажат, че е прекалено силен и трябва да го разредиш, но ти го слагаш директно в съда, в който ще избелваш частите, без да добавяш каквото и да е. Добавяш частите и затваряш плътно съда. Най-добре е да правиш процедурата на терасата - на открито.

Аз избелвах и доста бели части с декорация - виж снимките по-горе - прозорци с черен надпис "Полиция", бяла плочка с червен триъгълник и други декорирани части - няма увреждания по никоя от тях. Перхидролът е избелил бялата маса.

За платната нямам представа, но химическото ми се струва добра идея. :)

vladoniki

Цитат на: highster11 - 30, Март, 2010, 10:07:01 AM
Малко се съмнявам с тези перхидроли и т.н. Питах майка ми и тя каза: "Какво! 30% процента перхидрол!! Да не си посмял, ще си изгориш пръстите!" :o Явно е опасно нещо тоз перхидрол :(

Тествано и работи безотказно, прегледай цялата тема. Писал съм, че е опасно и задължително се работи с ръкавици и очила. Ако попадне на кожа - кожата побелява моментално. А от снимките се вижда резулатът - частите стават като нови. :)

vladoniki

Цитат на: highster11 - 30, Март, 2010, 10:15:18 AM
Добре... а пък майка ми пак спори че ще ми изгори и ръкавиците, което е малко смешно. Какви ръкавици да ползвам, тъй като тя освен това казва че явно става дума за 3% а не 30% перхидрол ::)
С 3% перхидрол - никакъв резултат, както казах по-горе Legoboss e пробвал с 12%-ов разтвор и няма резултат. 2% разтвор на перхидрол се казва кисородна вода. :) Аз работих с обикновенни гумени ръкавици - домакински. :)