• Welcome to БрикМания БГ - Лего обществото на България.

MOD: 8110 Unimog U400

Започната от iorun, 06, Януари, 2012, 09:11:28 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

vasilam

Тия гуми ги има само в един сет 8146.

Така като ги гледам може и да не влязат. Божа работа, трябва да се пробва.

Akeyzerr

Цитат на: vasilam - 14, Май, 2014, 04:01:53 PM
Тия гуми ги има само в един сет 8146.
Така като ги гледам може и да не влязат. Божа работа, трябва да се пробва.

Не, не са само в един сет. В 8146 са 2 броя, а в 42000 са каре :)

vasilam

Нещо, което набързо изкопирах, но ми беше интересно да видя как ще се получи:

http://youtu.be/jBDZHZnmFTU

vladoniki

Последно време се загледах по този сет. Искам да използвам окачването му. Свалих си инструкцията, но се оказа с доста лошо качество и не се вижда добре кое къде се сглобява.

Моля, някой ако може да ми каже какво е отстоянието на ябълковидните връзки една от друга, на които се закача панхард щангата към моста и към шасито. Щангата е дълга 6 пъпки. Въпросът ми е през колко пъпки хоризонтално и колко пъпки вертикално са разположени ябълковидните връзки.

До колкото разбирам хоризонтално са разположение на 5 пъпки една от друга, но не съм съвсем сигурен, вертикалното отстояние ми е пълна мъгла (2, 3...)?

vladoniki

Цитат на: Akeyzerr - 17, Септември, 2014, 02:05:13 PM
https://www.youtube.com/watch?v=QT0YCePNB8o&list=PLDD4E280828C6A22D&index=6

https://www.dropbox.com/sh/nikjew3zzjt56zv/B4iYForHpt

Благодаря за полезните връзки!

Проблемът с наклона на завиващият механизъм идва от наклоненото/вдигнатото окачване. Същият ефект се наблюдава при 9398 и 42005. Това лесно може да бъде елиминирано чрез снижаване на окачването, но пък ефекта на високото окачване и цялата визия отиват на кино. Освен този вариант, в горните линкове има решение чрез промяна на ъглите в окачването, но според мен, цялото окачване става леко нездраво, въпреки това работи много добре. При 9398 ефектът не е толкова осезаем, тъй като към оста на завиване има мотор (сервото), който замазва положението и при игра това не се усеща. Голямото рамо, което се получава след моста, към колелото, при завиване идва от тези големи/широки главини и на практика това движение на колелата при завиване е доста нереално. Това неудобство обаче ни дава и големи предимства - увеличаване на въртящият момент в самата главина, тоест след дифа. Това решение е може би най-компактно възможно, но пък има и своите недостатъци.

Снощи сглобих шасито на 8110 и тествах окачването - има някои неща, които не ми харесват. Основният недостатък е в наклона на амортисьорите, които е обратен на посоката на движение (особено при предния мост). Така цялата геометрия на шасито с мостовете става неправилна и усилите върху амортисьорите се разпределя неправилно и неравномерно. Тази сбъркана геометрия оказва прекалено голямо натоварване на амортисьорите, вместо натоварването да бъде поето от цялото окачване. От друга страна така най-правилно се запазва паралелността  между моста и шасито. Това пък е следствие на панхард щангата, която не може да бъде с произволен размер...

Ще се опитам да направя малко промени по предния мост, надявам се да подобря поне малко положението. Освен това ще сложа и задвижване и тогава ще мога да пробвам още по-добре окачването.

Akeyzerr

Предложението на Алекс от видеото ми е сглобеният вариант и въобще не е "нездраво". Ъгълът на завиване обаче пак не ме кефи. Брат ми твърди, че е реален, ама мен пак не ме кефи :/ Действай и давай да гледаме.

iorun

Цитат на: Akeyzerr - 18, Септември, 2014, 08:40:06 PM
....не ме кефи..ама.пак не ме кефи

хе-хе-хе и при мен е същото

vladoniki

Ясно! Изказах предположение за здравината, но така или иначе не съм пробвал да го сглобявам по този начин.

Оригиналното окачване някак трудно прави ходовете си, защото амовете, освен, че са сложени в горната си част пред моста (при предния мост), но и страничният им наклон е в обратна посока - амовете стърчат навън в горната част (частта на закрепване към шасито). Натоварих шасито с 2 XL мотора, 1 серво мотор, кутия за батерии... окачването е трудно подвижно, сякаш амовете са прекалено твърди, но всъщност болежката идва от неправилната геометрия на окачването.

Трудното завиване идва от  двете 1х9 гредите, който са закрепени в долната част на моста - премахнах ги и вместо тях сложих една греда 1х11 централно по оста на полуоските. Освен, че механизмът за завиването се движи по-лесно, но и целия мост става значително по-здрав. Следващите дни ще имам време и ще направя някоя снимка. Това подобрение е важно дори при немоторизиран модел, за да е по-приятен за игра.

vladoniki

Малко снимки, показвам до къде го докарах.

Ето това е и максималният ход на окачването. Вижда се, че амортисьора е свит горе-долу до половината.

Това е предният мост и напречната греда 1х11, за която споменах в горното мнение. Така положението със завиването е много по-добро.

Смених и централния диференциал с по-тесен. Направата на задвижване е много по-лесно с него. Интересното е, че повечето въртящ момент е насочен към задния мост за по-голяма проходимост. Предавателното число на трансмисията в задния мост е 4,2:1, а в предния - 2,33:1.

В момента задвижването е с 1 XL, но съм подготвил място и за втори XL. Сервото е монтирано в задната част на шасито. А кардана за завиване е вдигнат с 2-3 пъпки нагоре.

Шасито е значително променено в сравнение с оригиналния сет - повече части съм използвал с цел по-голяма здравина.

Оста на мотора е перпендикулярна на посоката на движение.

Видео - моделът се движи сравнително леко предвид големите си гуми и цялата маса, която не е малко.
http://www.youtube.com/watch?v=EUU5LOmIaRY#ws

vladoniki

Малко раздвижване при мен - камионът започна да добива по-добър вид. Остава да посъбера още черни части, за да стане не толкова шарен. :)

Комбинацията черно + жълто е много сполучлива, според мен. Какво мислите?

Емблемата на Мерцедес съм я интегрирал в джантите, вместо отпред. Сервото е малко по-добре интегрирано, спрямо предходната версия.

Движението на мостовете си дойде на мястото, след като натоварих всички части отгоре. Виждат се и доста козметични промени (оригиналната лебедка отпред ще я пропусна. От една страна не ме кефи, а от друга пречи при каране по пресечен терен.

Двата моста са променени - задният е значително по-компактен. Задвижването вече е с 2 XL мотора. На клипчето може да видите голямата мощност, с която разполага камионът. Там където катери възглавниците го управлявам със "специалното" дистанционно и то на много ниска скорост. Добре се вижда, че дори на това слабо напрежение, 2-та XL-а имат достатъчно мощност. А възможността да катери толкова стръмен наклон с това Full time задвижване идва точно от "разместването" на предавателните числа на предния и заден мост - в момента повечето въртящ момент е насочен към задния мост. Ако разпределението беше 50% - 50%, то предницата щеше да забуксува.

Предният мост.

Задният мост - значително по-компактен от оригиналния.

Видео:
http://www.youtube.com/watch?v=5Vf-NkvT91M#ws

lamqtacufi

Владо сполучлива е цветовата комбинацията, на мен ми харесва... :) и емблемата на джантите е яка...всичко е перфектно...само остава да ми инсталираш една стойка за чашка и да ти носи чая в леглото сутрин и ще е идеален... :P

vladoniki

Благодаря! :)

Ето и едно сравнение на окачването на 8110, срещу това на 9398. Кое е по-добро? ;)
Видео:
http://www.youtube.com/watch?v=IXRtJ9E4sYk#ws

Надявам се да ви е интересно.

iorun

9398 ми е по-любимо.Доста добро сравнение се е получило. ;)

vladoniki

Мерси! Освен окачването, се вижда и разликата между Full time задвижването при Мерцедеса и Part time-а - при катерача. :) Въпреки резултата, съм фен на постоянното 4х4 - малко повече техника при управление се изисква. Нищо, че при Мерцедеса има само 1 задвижващо колело, спрямо 2-те при катерача.