• Welcome to БрикМания БГ - Лего обществото на България.

ЛЕГО Градско осветление (TownLights)

Започната от legoboss, 20, Януари, 2010, 05:18:43 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

vladoniki

Цитат на: Plamen1466 - 09, Февруари, 2010, 08:13:39 PM
Eхее!!! Ти освети целия град, бе!!! Остана само и уличното осветление да оправиш.
На тъмно е добре, защото не се виждат кабелите зад къщата.  ;D На светло не е приятна гледка  ;D

vladoniki

Аз отново се запалих по осветлението на град.  :)

За целта съм използвал обикновен светодиод, поставен в тухличка 1х2 с дупка:

Смятам да направя осветление на Мавзолеят на Георги Димитров - v2.

mrcastle

vladoniki

Направата е лесна. Не са нужни някакви специални инструменти или познания. Като намеря подходящи букси и кабели, ще направя повече снимки. :)

gogo29

Супер е станало. Какво ще кажеш ако има  осветление и  по уличните лампи!!! Преди съм пробвал и не беше зле, така че ако искаш може да дам някоя идея  :)

vladoniki

Всякакви идеи са добре дошли. Как си правил уличното? Най-големият проблем ще е скриването на кабелите.

gogo29

Цитат на: vladoniki - 01, Декември, 2010, 11:14:49 AM
Всякакви идеи са добре дошли. Как си правил уличното? Най-големият проблем ще е скриването на кабелите.
За колони на стълбове използвах тухлички с отвор(примерно тези на снимката), а отдолу кабелчетата или ги скривах в паважа  или в някаква декоративна шахта , ограда или каквото попадне. Така навързвах по няколко лампи с един кабел между тях а под основната плоча или някъде отстрани минава другият  с ключ- прекъсвача. :)

vladoniki

Днес си поиграх малко с осветлението.

Частите, които използвах:

Букса, светодиод и Лего тухличка за фар. Само кабелът липсва на снимката.

Кабелите са свързани към буксата, а в буксата съм включил севетодиода, преди това съм скъсил електродите му.

Диодът съм го закрепил към дупката на Лего тухличката. Захранването е 3 волта (2 х АА батерийки).

А резултатът е:

Morpheus

Един съвет, слагайте по едно резисторче на диод, ако искате да светят по-силно  ;)

vladoniki

I = U/R  . Я да видим кой е забравил 1-вя закон на ОМ.  ;D

Резистор/съпротивление ще е нужно да се използва, ако захранването е с по-високо напрежение от нормалното работно напрежение на светодиода. Тоест, ако искаме да захраним консуматор (светодиод), който е с работно напрежение 3 V, със захранване с напрежение  6, 9, 12... или повече волта.  ;)

П.С.
Ето и една картинка, която изобразява нагледно падат на напрежението:

Morpheus

Опа, не съм се доизказал. Горното мение го казах при желание за повече диоди от един консуматор(примерно батерия 9 V), чак сега видях, че си ползвал 3v, сорка, моя грешка.

vladoniki

Цитат на: Morpheus - 01, Декември, 2010, 11:05:43 PM
Опа, не съм се доизказал. Горното мение го казах при желание за повече диоди от един консуматор(приверно батерия 9 V), чак сега видях, че си ползвал 3v, сорка, моя грешка.

Ммм, да, мислех да ги захраня с 9V, защото и стандартното напрежение на Лего кутиите за батерии е такова. Но резисторите ще заемат много място, а идеята ми е да направя някаква компактна система, за която да не е нужно много място и да се побира и в по-малки творения. :)

vladoniki

Мавзолеят вече е осветен от 6 LED-а (3 мм), който светят в бял цвят.

Ще направя снимки на окабеляването и захранването. Доволен съм от резултата. :)

mishok

Владо велик си. Евалата за търпението и желанието !!!  ;D

PecataD

Кога ще имаме възможност да видим СНИМКИТЕ които ни обеща Владо ?
Петьо П.Д.
MY BRICKSETTM