• Welcome to БрикМания БГ - Лего обществото на България.

ЛЕГО Градско осветление (TownLights)

Започната от legoboss, 20, Януари, 2010, 05:18:43 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

legoboss

Здравеите искам да ви представя моето лично творение за осветление на ЛЕГО сградите в града ми наречено от мен  Lego TownLights

Работи на 9V и се захранва от всяко едно по старо дистанционно или ПаулърБокс (в случая сам използвал паулърбокс от един мои сет)
Опитах се да го докарам досущ като оригиналните Lego Light Bricks,надявам се да ви хареса!
Като сглобя някоя сграда ще приложа снимки и как изглежда в деиствие ;D

vladoniki

Браво, това е много хитро и интересно.
Двойните части (2х1) до колкото разбирам са с дупка - стандартни Лего елементи. А тези 4х1 не знам да има такъв Лего елемент с 1 дупка - как го постигна? Пробиван допълнително ли е?
Може да пуснеш някоя снимка как осветяват обектите на тъмно. :)

Мислил съм за подобно съоръжение за града ми, единственото което ме е спирало до момента е как да скрия кабелите, при положение, че основата ми е Лего основни плочи и пътища. :)

Какви кабели си използвал - с какво сечение е? :)

legoboss

всички елементи сам ги пробивал с дрелка,от едната страна са с един отвор голям а от другата са с два малки за кабела

За кабела е стандартен от магазина каде ги продават на ролка :D

vladoniki

Ще е добре ако можеш да ги снимаш в макро режем отзад, за да се видят малките дупчици. А как са запоени кабелите към електродите на диодите, като излизат от различни дупки? В смисал с някакви букси ли си го направил, или разделената част от кабела си я придърпал напред, запоил си кабела и си ги върнал назад в дупките?

Моята идея беше да взема по-тънки светодиоди, които могат да влезнат в този елемент:

Но определено твоят вариант е по-добър, защото светлината ще се разпръсква, а няма да е насочена. :) То зависи и какви диоди за заложени.

Пробвал ли си да вложиш осветлението в града? Имаш ли някакво решение за скриване на кабелите?

legoboss

Да кабелите първо се бутат напред запояват се кам диода и тогава се дърпат назад(аз съм сложил жълти диоди понеже сам забелязъл по каталозите че светлинките поставяни в сградите жалтеят и оранжевеят)но има и много по трудна част-тази която се закопчава на пауърбокса,тя е отдолу с метални ленти които контактуват с бокса(не ме питаи как сам го направил така че да закопчава като нормален лего елемент-голямо пелене беше ;D)

За скриването на кабелите ще е трудна задача трябва да се доработват сградите отзад,аз мисля една работа обаче оставих кабелите по къси нарочно и незнам дали ще стане :D

Снимки на работещо осветление в зграда:

vladoniki

Зверско е! :) Значи жълти диоди. :) Може да ползваш оригиналните букси на Лего, те са доста добре измислени и когато вкарваш само 1 кабел се затварят плътно.

legoboss

;) да по добри са но не искам да развалям нещо сътворено от ЛЕГО 8) ;)

vladoniki

Гледах в Бриклинк-а за Лего лампички 1х2, но цените са солени и е безмислено да се мисли за такъв тип осветление. Лапичките са на цена над 2$, а в магазини къде има налични повече от 1-2, цената скача над 4-5$. :)

ЛЕД самоделно осветление си остава най-добрият вариант. :)

Вчера направих опит за осветление с лед с бяла светлина (такъв имах наличен) - ефектът не е добър - трябват си жълти. Когато имам време ще мина до някой магазин за ел. елементи и ще взема светодиоди - ще се пробвам и аз с освелението...  ;D

vladoniki

Едно предложение за осветление на къщи и сгради. :)

Използвам кутия за батерия 9V

..., кабел

...и крушка

Резултатът е приятен

;D

Plamen1466

Пламен Диков

maniak666

Затваряй вратата - излезе топлото !  ;D ;D ;D

vladoniki

Цитат на: maniak666 - 07, Февруари, 2010, 09:49:46 PM
Затваряй вратата - излезе топлото !  ;D ;D ;D
Вратата е затворена - прозрачна е  ;D  ;D  ;D

legoboss

Супер е!Аз обаче избрах да си ги направя щото пак като ползвам оригиналните лего елементи и не мога да сглобя светещите сетовете в града ми ;D

vladoniki

Още малко снимки:

;D  ;D  ;D

Plamen1466

Eхее!!! Ти освети целия град, бе!!! Остана само и уличното осветление да оправиш.
Пламен Диков