• Welcome to БрикМания БГ - Лего обществото на България.

MOC: Rock Crawler

Започната от iorun, 13, Април, 2011, 08:57:08 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

iorun

Hi, напоследък се сещам все по-често за един стар мои МОС  - 

http://s35.photobucket.com/albums/d169/iorun/Rock%20Krawler/

НОВАТА ФИНАЛНА ВЕРСИЯ - http://www.brickmania-bg.com/index.php?topic=1758.0

+ са мощност, клиренс (височината от терена до корпуса), концепцията е оффроуд по всевъзможни терени.

- са къса база (обаче така си е много по-хубав), проблем със завиването - слабо съпротивление - в смисъл,
  най-обикновенно препятствие може да избута кормилната щанга (завива в друга посока).

По принцип характерното за този тип окачване - life-axle  e характерно да има опорна рама и контролна щанга,
свързващи оста и шасито.В моя случай, контролната щанга съм я премахнал.Причината е че ограничава
възможностите на окачването.За сметка на това каретата(Universal Joint) са доста здрави и освен че предават
въртящия момент - успешно контролират напречните усуквания на оста.

Та, ще го построя на ново, искам да елиминирам минусите, а и имам една кoруба като за джип(мой дизайн).

Ако имате идея или просто да допълните, моля приемам всякакви мнения.

Поздрави.

vladoniki

Фен съм точно на тези 4х4 конструкции със страхотно окачване с голям ход. Така и не успях да създам нещо добро, здраво и проходимо. Ще ми е интересно да видя видео на някой траял терен.

Идеята за окачването е гениална. "Шлиците" на карданите са... нямам думи, супер хитро измислено.  ;)

iorun

Мерси,
На темата диференциал :D и аз си се изкефих, нали знаеш хубавите неща стават случайно.
Наложи се да ползвам диференциали, заради завиващият механизъм - много слаб.
Големи гуми на една ос при завиване оказват голямо съпротивление, а диференциалът разтоварва усилието при завиване.
Естествено за да запазя еднаквите въртящи моменти - още един диференциал , но поне заключен.

Като го изконструирам ще се постарая за филмче.
Нооо, душа не ми дава да цапам, жуля или деформирам оригинална тухла.

vladoniki

Ето на какво попаднах - ЛИНК.

vasilam

vladoniki

Аз от Техник не успях да си направя нищо добро, затова си взех готов вариант:

;D

А сега съм на по-друга вълна:

iorun

Цитат на: vladoniki - 28, Декември, 2011, 08:05:57 PM
Ето на какво попаднах - ЛИНК.

Братята руснаци са дървари.Поляците имат къде-къде по-интелигентни решения.
Ако се загледаш в снимките от линка - няма нищо нормално, всичко е подчинено на целта, пълно е с грешни механични решения.Мускул на стероиди
Аз лично, не бързам да правя офроуд.Целта ми е да се доближа максимално близо до реално съществуващо окачване и механизми.Пример - Panhard rod http://en.wikipedia.org/wiki/Panhard_rod, Live axle и татра дизайн и други невероятни решения.

vladoniki

Цитат на: iorun - 28, Декември, 2011, 09:26:32 PM
Panhard rod http://en.wikipedia.org/wiki/Panhard_rod

Това съм го мислил и аз, но до нищо работещо не съм успял да стигна. Вярвам в теб!

Цитат на: iorun - 28, Декември, 2011, 09:26:32 PM
Live axle

По-добре помисли за унилинк - там има повече динамика, а и с Лего части ще е по-просто и функционално.

vasilam

Цитат на: vladoniki - 28, Декември, 2011, 08:26:14 PM
Аз от Техник не успях да си направя нищо добро, затова си взех готов вариант:

Съгласен, но плюса на Техник, е че можеш непрекъснато да си сменяш вариантите  ;)

А за линка имаше няколко добри и няколко неща, които не ми допаднаха.
Ето една Татра, която може би сте виждали, но мен лично ме изпълва. Lego RC tatra 8X8
Аз съм още далече от такива неща, за момента екпериментирам с по-малки камьончета.

iorun

Да, да .
Планетарната зъбна предавка е върхът.

Владо, можеш ли да ми кажеш термин свързан с - унилинк, за да мога да търся и чета?

vasilam

Иво сега се сетих, че по въпроса с Татрата ти също имаш блестящо творение. Пазиш ли го още? Доколкото видях от снимките, в машината има два XL мотора. Те вероятно са за задвижватено напред и назад, завиването с какъв мотор си го правил? Голямо животно е. Виждам, че в задната част амортисьорите са от сивите, а отпред са от жълтите, които мисля, че са от по-твърдите. Поне моите са такива. Каква ти е блила идеята?

iorun

:) много мерси.
да 2 XL-а са , завиването е:
с М мотор, но си има нужда от доработване

има и микро мотор за смяна на скоростите

Амортесьорите отпред са жълти - предницата е по-тежка, а като цяло всички видове четириоси машини от лего имат свойството при движение постепенно да се разкрачват - особенно при това V образно окачване

Най се гордея с окачването

Черната ос и сивият пин са на едно и също рамо, като тежеста на камиона не контактува с черната ос.
Просто намерих начин да огранича триенето, напук на всички тарикати с много части и големи камиони ;D

vasilam

Много хитро си измислил окачването. Колко време ти отне да го измислиш?

iorun

3-4 дни, но скоростната кутия поне 2-3 седмици

iorun

Цитат на: vasilam - 29, Декември, 2011, 06:20:09 AM
Ето една Татра, която може би сте виждали, но мен лично ме изпълва. Lego RC tatra 8X8

Ех, накара ме да реагирам.Скоро - до 1 месец  тези гуми с моето окачване