• Welcome to БрикМания БГ - Лего обществото на България.

Частично събиране на сетове

Започната от NicotineLL, 08, Юни, 2010, 10:46:07 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

NicotineLL

Не може да се каже, че е по-различно от събирането на цели сетове, но има малко повече интерес докато се търсят брикчетата :)

За момента съм нагласил 30 сета, които искам да събера и имам доста части - 50% от нужните ми, които ги имам в наличност (купувани са отделно) и мога да ги вкарам в употреба. Най-големия проблем ще са мини-фигурките, които няма да мога да взема веднага (дали защото не се намират много лесно или просто са по-скъпи).

Разделил съм си листата на 3 - easy, medium и hard в зависимост от това колко е голям сета и колко редки части има в него :) Като съм отбелязал първите 5 приоритетни сета (т.е. тези върху които ще се съсредоточа най-много), а останалите ще попълвам ако имам възможност.

По-този начин до сега попълвах изгубените части на вече наличните ми сетове и ми се стори доста добра идея :)

Както и да е. Какво мислите вие за този вид събиране на сетове? :)

vladoniki

Сложна задача си захванал. И все пак ако сетовете не са прекалено големи и не съдържат редки части ще е добре и не много трудно. Друг е въпросът колко биха излезли като цена. Дали няма да се получи по-добра цена, ако се купят цели сетовете от Брика. Но това е лесно да се провери за конкретния сет. :) Успех в начинанието и се надявам да ни държиш в течение, а за части може да питаш, за да проверявам дали мога да помогна с нещо.

NicotineLL

Мисля, че ще излязат по-евтино защото всички са стари сетове. От 88 до 95, а повечето не са никак евтини (не само заради мини-фигурките, но и заради light gray частите, които са 3 пъти по-скъпи от същите части в друг цвят :) ).
Мисля тези дни, понеже уча за изпитите, но в свободното време да си направя един списък със всички нужни части.

До година, ако направим едно изложение да мога да се включа с една доста добра колекция от castle сетове :)

legoboss

Tака излиза много по скъпо повярваи ми ;)

NicotineLL

vladoniki

Последно време събрах няколко сета на части:
- 7634
- 7731
- 7732
- 4886
- 4954
- 4996
- 7796

В крайна сметка всичките ми дойдоха на доста по-висока цена. Вярно е, че всичките ги събирах само с нови части (NEW), който са доста по-скъпи. 4954 неразпечатан се намира за около 370 лв., а аз го сглобих за над 500 лв., макар и да липсват кутията и инструкцията.
Скъпо, но интересно занимание е събирането на части, съпроводено с едни дълги списъци на липсващи части и такива, които трябва да бъдат заменени с нови.

DMitar

Аз съм за сега на точно обратното мнение - ако се събират на части би излезнало по-евтино. Не съм събирал досега сетове на части, но направих доста интересни сметки. В момента ще се опитам да събера ~30-40 сета, ~15 000 части. 90% от сетовете са стари и доста по-скъпи. Повечето сетове нямат редки минифигурки, така че това не е проблем. Сметката показва, че ще излезнат даже и по-евтино от началната им цена (когато са били официално пускани). Трябва обаче да се спазват следните правила:
1. Да не се бърза - може и да ми отнеме 1 година.. Да се купуват части само на добри цени.
2. Може да се купуват нови и стари части като се гледа старите да са в добро състояние. Ако има стари в добро състояние да не се давават излишно високи цени за нови.
3. Да се определи разумно количество + цена спрямо брой покупки - примерно да не се купуват 5 части от 1 магазин, при условие, че транспорта ти е 5-10 евро да речем.
4. Да се допусне, че 2-3% от частите може да се заменят с други - примерно близки цветове. Според мен е глупаво за 1-2 тухлички да дадеш 10-20 лева.
5. Колкото повече сета и колкото повече части искаш да събереш, толкова по-евтино ще излезне средно крайната цена на сет.
6. Ако някой сет има прекалено много уникални части (примерно принтирани), по-добре да го изключиш.
7. Участвай в общи поръчки, където евентуално би могъл да намериш редки части на претеглена цена спрямо транспорта.
Димитър Иванов, София
Фен на Лего Стар Уорс!
http://brickset.com/search/?ownedBy=DMitar

Yoda: Stopped they must be; on this all depends. Only a fully trained Jedi Knight, with the Force as his ally, will conquer Vader and his Emperor.

iorun

И двамата сте прави.
За един сет очаквайте поне +10% над основната цена
За 20-30 сета + търпение може да се получи по-ниска себестойност

От едната сантименталност изпазарувах на части 6030
Ами не ме израдва сравнението в цените, 20лв в повече дадох.Но събирането си имаше своя чар :)

DMitar

Мислейки конкретно по темата с частите и сетовете, забравих да кажа най-важното - според мен това ще е едно интересно предизвикателство, емоция да си събереш нещата част по част... да се трупат частите, и да не можеш да сглобяваш  :P тъй като ти липсват още части и така дълго време.. ::)

Само да кажа, че към този момент екселчето показва 1,73%; 257 части от 14841 части; 48 сета.
Димитър Иванов, София
Фен на Лего Стар Уорс!

Yoda: Stopped they must be; on this all depends. Only a fully trained Jedi Knight, with the Force as his ally, will conquer Vader and his Emperor.

vladoniki

Още малко пресен опит по темата. Захванах да събирам 2150. Налични имах около 200 от 600 части и 2-3 минифигурки. Тоест трябваше да събера около 400 части и останалите 5-6 минифигурки.  Гого ми помогна с повечето от фигурки, а повечето от частите вече съм ги събрал, остават ми около 30 части и 2 минифигурки.  До момента освен наличните ми части направих няколко поръчки за около 200 лв. и все още не съм събрал цялостно сета. А най-ниската цена в Брика за него е 190 лв., при положение, че реално аз нямам да имам никакви стикери, макар, че някой от стикерите са важни. Като цяло обаче събирането по този начин е приятно занимание и задържа интереса към даден сет за доста по-дълго време. Сетът се сглобява на няколко етапа в различни дни, защото липсващите ти все още части те спират да го сглобиш веднага.
Опитвам се и успоредно да събирам части за 4554, но предвид многото трудно откриваеми части и в 2-та сета, все не се засичат в един и същ магазин, но все пак добавям и по някоя част от 4554.

Боби

Аз събирам 9 сета, като единия го почнах днес, имах 2 отворени поръчки и го включих в тях. Общото количество на трябващите ми части е над 17000. Засега имам купени около 11000. Последния сет е от 470 тухлички и само с 2 поръчки събрах 312 от тях. Излезе ми към 22 лв до тук , при положение, че струва около 100 лв най-евтиния и непълен ;D

DMitar

Цитат на: DMitar - 30, Януари, 2012, 06:16:05 PM
Аз съм за сега на точно обратното мнение - ако се събират на части би излезнало по-евтино. Не съм събирал досега сетове на части, но направих доста интересни сметки. В момента ще се опитам да събера ~30-40 сета, ~15 000 части. 90% от сетовете са стари и доста по-скъпи. Повечето сетове нямат редки минифигурки, така че това не е проблем. Сметката показва, че ще излезнат даже и по-евтино от началната им цена (когато са били официално пускани). Трябва обаче да се спазват следните правила:
1. Да не се бърза - може и да ми отнеме 1 година.. Да се купуват части само на добри цени.
2. Може да се купуват нови и стари части като се гледа старите да са в добро състояние. Ако има стари в добро състояние да не се давават излишно високи цени за нови.
3. Да се определи разумно количество + цена спрямо брой покупки - примерно да не се купуват 5 части от 1 магазин, при условие, че транспорта ти е 5-10 евро да речем.
4. Да се допусне, че 2-3% от частите може да се заменят с други - примерно близки цветове. Според мен е глупаво за 1-2 тухлички да дадеш 10-20 лева.
5. Колкото повече сета и колкото повече части искаш да събереш, толкова по-евтино ще излезне средно крайната цена на сет.
6. Ако някой сет има прекалено много уникални части (примерно принтирани), по-добре да го изключиш.
7. Участвай в общи поръчки, където евентуално би могъл да намериш редки части на претеглена цена спрямо транспорта.

Горният цитат е от началото на годината. Сега, в края на годината картината е следната:
- към наличните сетове добавих за събиране още 6-7 сета и станаха 50 броя:

30004   Star Wars   Battle Droid on STAP
7111   Star Wars   Droid Fighter™
7115   Star Wars   Gungan™ Patrol
7124   Star Wars   Flash Speeder™
7204   Star Wars    Jedi™ Defense II
7662   Star Wars   Trade Federation MTT™
7113   Star Wars   Tusken Raider™ Encounter
7163   Star Wars   Republic Gunship™
30006   Star Wars   Clone Walker
7251   Star Wars   Darth Vader Transformation
7676   Star Wars   Republic Gunship
10123   Star Wars   Cloud City
4477   Star Wars   T-16 Skyhopper™
4501   Star Wars   Mos Eisley Cantina™
7200   Star Wars   Final Duel I
7201   Star Wars   Final Duel II
10030   Star Wars   Imperial Star Destroyer™
10179   Star Wars   Millennium Falcon™
20006   Star Wars   Clone Turbo Tank
20007   Star Wars   Republic Attack Cruiser
20009   Star Wars   AT-TE Walker
20010   Star Wars   Republic Attack Gunship
20018   Star Wars   MINI AT-AT Walker
30051   Star Wars   X-Wing Fighter
3219   Star Wars   MINI TIE Fighter
4484   Star Wars   MINI X-wing Fighter™ & TIE Advanced™
4485   Star Wars   MINI Sebulba's Podracer™ & Anakin's Podracer™
4486   Star Wars   MINI AT-ST™ & Snowspeeder™
4487   Star Wars   MINI Jedi Starfighter & Slave I™
4488   Star Wars   MINI Millennium Falcon
4489   Star Wars   MINI AT-AT
4490   Star Wars   MINI Republic Gunship
4491   Star Wars   MINI MTT
4492   Star Wars   MINI Star Destroyer™
4493   Star Wars   MINI Sith Infiltrator
4494   Star Wars   MINI Imperial Shuttle
4495   Star Wars   MINI AT-TE
6966   Star Wars   Mini Jedi Starfighter
6967   Star Wars   Mini ARC Fighter
6968   Star Wars   Mini Wookiee Attack
8028   Star Wars   TIE Fighter
8031   Star Wars   V-19 Torrent
8033   Star Wars   General Grievous™ Starfighter
10195   Star Wars   Republic Dropship with AT-OT Walker
7679   Star Wars   Republic Fighter Tank
7753   Star Wars   Pirate Tank
7133   Star Wars   Bounty Hunter™ Pursuit
4478   Star Wars   Geonosian™ Fighter
7255   Star Wars   General Grievous Chase
8014   Star Wars   Clone Walker Battle Pack

Общо броя части е ~17500.
Събирам части, минифигури, стикери и инструкции (без кутии и без супер скъп части от сорта на 30 и нагоре лева на част).
В момента от тези сетове съм на 80% по брой части. Имам да събирам и скъпи и много евтини, общо взето разпределени като % както бяха в началото.
Единствено съм събрал на 100% 7111 Droid Fighter™, което е малко странно, тъй като имам доста малки сетове, но явно е така като изпълняваш определена стратегия по събирането на части.

Надявам се до 2-3 месеца да почнат доста от сетовете да излизат на 100%.

Освен тези сетове на части годината беше доста силна на Стар Уорс минифигури. Някои от тях на събирани на части - това е леко странно, но в крайна сметка успешно! Друга категория, която се засили последните няколко месеца е Лего Стар Уорс Gear - ключодържатели, часовници, лампи, плакати, каталози, книги и други интересни колекционерски артикули, които не влизат в категорията сетове.

И така, изпращам годината предоволен, надявам се следващата също да е доста вълнуваща  8)
Димитър Иванов, София
Фен на Лего Стар Уорс!