• Welcome to БрикМания БГ - Лего обществото на България.

Съобщение

Започната от vvass, 20, Ноември, 2015, 09:46:59 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

vladoniki

Стефан е прав! Никой не мисли за вариант за подобряване на ситуацията, вместо това всички са вглъбени в лобирането Атанас да прави поръчки.

Искам се опитам да представя един по-различен поглед над нещата, все някой може да го прочете.

Какво означава Лего за нас - Хоби или Бизнес? Помислете и си отговорете честно, макар и на ум. Ако е второто, то тук не е мястото за това.

Говорим за "общи" поръчки, а всички очакваме един единствен човек да движи нещата и да свърши цялата работа. Защо? След като ги наричаме "общи", защо работата да не се свърши от повече от един човек? Може ли един да пусне, плати и посрещне поръчката, а други потребители да я сортират? Не може ли примерно човекът с най-много на брой части да сортира и частите на останалите, не е ли справедливо да си поделим задачите?
Тук сме се събрали хора със сходни интереси, с цел да си помагаме или причината е друга? Ако не е така, просто не виждам смисъл да се заблуждаваме, че ще вървим напред!

П.П. Сигурни ли сте, че няма желаещи за ГК?

Stormfury

За скромния ми престой във форума от има няма 9-10 месеца, единствено ти, Гого и Наско сте пускали общи поръчки, друг не е проявявал интерес. Аз лично нямам нужното време да се занимавам, и за мен е по-удобно и лесно да си платя (ако трябва и малко отгоре), но в крайна сметка да се сдобия с това което желая. Един два пъти когато съм имал някакво свободно време съм предлагал да помогна със сортирането, защото знам колко време отнема.

Боби

Това сам знаеш, е почти невъзможно. Означава много загуба на време, отделни хора трябва да се срещат да си препредават нещата. След това има варианти и наобратно...
Цитат на: vladoniki - 23, Ноември, 2015, 04:23:59 PM
Говорим за "общи" поръчки, а всички очакваме един единствен човек да движи нещата и да свърши цялата работа. Защо? След като ги наричаме "общи", защо работата да не се свърши от повече от един човек? Може ли един да пусне, плати и посрещне поръчката, а други потребители да я сортират?

Аз бих участвал като ГК при определени условия, без никакви комисионни и такси, както съм го правил и преди

Lego_valka

За хобито винаги се намира време, стига да има желание. Преди и повече хора освен Атанас и Георги правеха поръчки, но аз доколкото знам се отказаха заради някои нередовни и бавещи с плащането участници. При последните поръчки отново май е имало закъснения, така че ще трябва и ние да се стегнем. Хората, които имат магазини нека те да отворят поръчки, а не само да натоварваме един човек. Веднъж ще се жертва и ще се занимава, после друг. А така хем имам желание за магазин, хем не ми се занимава и нямам време. Колкото до хората, които ни устройват поръчките на Атанас, те могат да се случват и по други канали(имам предвид и по поща).

mamun

Стефан е прав! Никой не мисли за вариант за подобряване на ситуацията, вместо това всички са вглъбени в лобирането Атанас да прави поръчки.

Искам се опитам да представя един по-различен поглед над нещата, все някой може да го прочете.

Какво означава Лего за нас - Хоби или Бизнес? Помислете и си отговорете честно, макар и на ум. Ако е второто, то тук не е мястото за това.

Говорим за "общи" поръчки, а всички очакваме един единствен човек да движи нещата и да свърши цялата работа. Защо? След като ги наричаме "общи", защо работата да не се свърши от повече от един човек? Може ли един да пусне, плати и посрещне поръчката, а други потребители да я сортират? Не може ли примерно човекът с най-много на брой части да сортира и частите на останалите, не е ли справедливо да си поделим задачите?
Тук сме се събрали хора със сходни интерес, с цел да си помагаме или причината е друга? Ако не е така, просто не виждам смисъл да се заблуждаваме, че ще вървим напред!

Владо навил си си на пръста Наско, та Наско. Никой не лобира за Наско. Аз съм първият, който ще направи поръчка при друг ГК, и ще се радвам ако е без надценка.
Не сме сигурни, че няма желаещи, но ако има къде са ? Защо никой не каза, че има желание поне да се пробва с една две общи поръчки. В момента аз лично разчитам само на Гого.
Както каза колегата по-горе, аз нямам възможност да участвам в правенето и обработката на обща поръчка и за това при мен остава варианта да плащам по-скъпо. Ако имам много части, правя си поръчката сам, за да не се нахендрям на надценка. Ако ми трябват малко части - обща пръчка с надценка ми е добре дошло.
Със същия ентусиазъм бих подкрепил (финансово) и група хора които са се наели заедно да направят, сортират и разделят нова обща поръчка, и това е просто като извинение, че аз нямам времето да го правя. Дали е Наско, Иванчо или Драганчо - няма никакво значение
Искам когато малкия ми изпищи, че са му свършили гумите, или му трябват още 2 волана да си направи количка, да мога да му ги поръчам и да знам, че скоро ще дойде. Сам разбираш, че не си залужава за такова нещо да правя сам поръчка. В подобна ситуация съм отскачал и до БоХобо (на една крачка ми е) и съм купувал 1-2 частички на безумни цени.
Много добра алтернатива са двата БГ Магазина на Боби и Васко, от които винаги съм бил страшно доволен, но пък те имат мин. сума 5 евро, което ги прави неизползваеми в подобна ситуация.
Никой за никого не лобира. Просто за много от нас това е не само хоби, но и страст.  Мисля, че всеки знае колко го яде отвътре като му липсва дадена частичка.
А при мен ситуацията е доста сериозна, защото малките играят всеки божи ден с лего сити сетовете и доста често ги намирам на парчета. Списъка с липсващи частички никога не остава празен.

Боби

Цитат на: Lego_valka - 23, Ноември, 2015, 04:53:13 PM
Хората, които имат магазини нека те да отворят поръчки, а не само да натоварваме един човек. Веднъж ще се жертва и ще се занимава, после друг. А така хем имам желание за магазин, хем не ми се занимава и нямам време. Колкото до хората, които ни устройват поръчките на Атанас, те могат да се случват и по други канали(имам предвид и по поща).

Това мисля не го разбрах!
Но ако все пак е това което си мисля, то как и с какво ще си запълваме свободното време е личен избор на всеки! Дали някой ще реши да направи обща поръчка, то това зависи изцяло от него!

Относно организирането на самите поръчки, не се изисква кой знае какви умения. Все пак сме почти 2016та година. Биха могли да участват повече хора като ГК за да не се натоварва един човек или определени хора

Stormfury

Цитат на: mamun - 23, Ноември, 2015, 06:12:04 PM
Владо навил си си на пръста Наско, та Наско. Никой не лобира за Наско. Аз съм първият, който ще направи поръчка при друг ГК, и ще се радвам ако е без надценка.
Не сме сигурни, че няма желаещи, но ако има къде са ? Защо никой не каза, че има желание поне да се пробва с една две общи поръчки. В момента аз лично разчитам само на Гого.
Както каза колегата по-горе, аз нямам възможност да участвам в правенето и обработката на обща поръчка и за това при мен остава варианта да плащам по-скъпо. Ако имам много части, правя си поръчката сам, за да не се нахендрям на надценка. Ако ми трябват малко части - обща пръчка с надценка ми е добре дошло.
Със същия ентусиазъм бих подкрепил (финансово) и група хора които са се наели заедно да направят, сортират и разделят нова обща поръчка, и това е просто като извинение, че аз нямам времето да го правя. Дали е Наско, Иванчо или Драганчо - няма никакво значение

Абсолютно съгласен, не става дума конкретно за Наско, бих се застъпил за всеки друг от форума, който се е заел да прави общи поръчки. Все пак времето е пари(или поне така казват). До сега имахме работеща "система", да може би не перфектна, но работеща, със постоянни поръчки. Също така казват: Когато нещо работи не се пипа. А и от една страна нали уж живеем в демокрация, нека ние решаваме какво ни устройва и какво не. Това важи и в пълна сила за Владо, все пак форума си е негов и той решава какво да се случва.

Lego_valka

Цитат на: Боби - 23, Ноември, 2015, 06:15:17 PM
Това мисля не го разбрах!
Но ако все пак е това което си мисля, то как и с какво ще си запълваме свободното време е личен избор на всеки! Дали някой ще реши да направи обща поръчка, то това зависи изцяло от него!

Относно организирането на самите поръчки, не се изисква кой знае какви умения. Все пак сме почти 2016та година. Биха могли да участват повече хора като ГК за да не се натоварва един човек или определени хора

Имах предвид хората, които имат вече определен магазин, от който искат да поръчат части.

goguma

Едва ли мога да кажа по темата нещо, което вече не е казано дотук, затова ще се включа не с мнение, а с предложение за поръчките. За съжаление в последно време поръчките са основната активност на форума, ако и тя изчезне...не можем да си го позволим. Така че трябва да стигнем до решение. Ето какво предлагам аз:

Какво ще кажете, да направим годишен график с "дежурни" поръчващи ГК? Например януари са Владо и Боби, февруари Димитър и аз, март Наско и адаша и т.н. Може само по един "дежурен" поръчващ да оставим, или пък смесени двойки - един опитен + един начинаещ в поръчките ГК. И да кажем ще определим лимит на поръчките, например 2-3-4 на месец, както го решим. Може ако някой ГК е зает даден месец и не може да действа, да размени "дежурство" с друг ГК от друг месец. Вариантите са много, стига да се приеме като цяло идеята.

Мисля че така ще се спести натоварване на определени хора и ще се разпредели работата между повече членове на форума. Аз лично не съм бил ГК досега, но определено имам желание да опитам.

Нека всеки даде негов вариант за решение, все ще стигнем до някакъв консенсус. Това е моето леко шантаво предложение  :D

vladoniki

Цитат на: Боби - 23, Ноември, 2015, 04:45:24 PM
Аз бих участвал като ГК при определени условия, без никакви комисионни и такси, както съм го правил и преди

Какви са те?

vladoniki

Цитат на: goguma - 23, Ноември, 2015, 06:39:24 PM
Вариантите са много, стига да се приеме като цяло идеята.

Вариантите са не по-малко от комбинациите, в които може да се сглобят 2 тухлички 2х8.  :)

goguma

Цитат на: vladoniki - 23, Ноември, 2015, 06:43:44 PM
Вариантите са не по-малко от комбинациите, в който може да се сглобят 2 тухлички 2х8.  :)

Или пък вариантите за подреждане на кубче на Рубик. Важното е, че в цялата мешавица се крие верният начин и ние сме длъжни да го открием  ;)

Боби

Цитат на: Lego_valka - 23, Ноември, 2015, 06:37:41 PM
Имах предвид хората, които имат вече определен магазин, от който искат да поръчат части.

Ок, получи се малко двузначно. Извинявам се! :-[

Цитат на: vladoniki - 23, Ноември, 2015, 06:40:47 PM
Какви са те?

Като начало,  плащане на дължимата сума до 72ч. Ако се налага забавяне, то е необходимо да ми се пише, преди да се добавят съответните части. Както сам каза, тук сме за да си помагаме. При определени условия, бих могъл да изчакам с плащанията до пристигане на поръчката или определен срок. При неплащане до 5 дни, в следваща моя поръчка като ГК, да имам право да откажа на съответния участник да му добавя частите

Лотове от по 3 части и стойност от 15ст няма да добавям, освен ако не са единствените в поръчката на съответния участник. Това дразни продавачите!

Това е като за начало, останалото се припокрива с правилата на форума

vladoniki

Цитат на: Боби - 23, Ноември, 2015, 06:55:06 PM
Ок, получи се малко двузначно. Извинявам се! :-[

Като начало,  плащане на дължимата сума до 72ч. Ако се налага забавяне, то е необходимо да ми се пише, преди да се добавят съответните части. Както сам каза, тук сме за да си помагаме. При определени условия, бих могъл да изчакам с плащанията до пристигане на поръчката или определен срок. При неплащане до 5 дни, в следваща моя поръчка като ГК, да имам право да откажа на съответния участник да му добавя частите

Лотове от по 3 части и стойност от 15ст няма да добавям, освен ако не са единствените в поръчката на съответния участник. Това дразни продавачите!

Това е като за начало, останалото се припокрива с правилата на форума

Ха, това си беше един от сериозните проблеми до момента. Аз затова бях толкова стриктен с последните поръчки и определено мисля, че ми се получи в тази насока. Но това е въпрос на разбиране от страна на КК (за това мисля достатъчно написах и тук, а вариантите ги има).

П.П. Влез в раздела и се вихри на воля. Ще помагам, споко, не си сам.

gogo29

Цитат на: Lego_valka - 23, Ноември, 2015, 06:37:41 PM

Аз мога да напиша няколко магазина, от които винаги мога да поръчвам - стига да има желаещи  ;)