• Welcome to БрикМания БГ - Лего обществото на България.

Банките - моля, без паника

Започната от DMitar, 27, Юни, 2014, 03:18:30 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

DMitar

Здавейте,

В този важен момент искам да изрязя личното си мнение на гражданин. Не искам да ангажирам или да подвеждам никой с това мнение, а само да напиша това, което смятам за правилно.

Молбата ми към всички разумни и интелигентни хора е преди да коментират каквото и да е по темата, да се замислят и да преценят колко от нещата, които ще кажат са точни, коректни и експертно обосновани, и най-вече до каква степен са истина! Искам да призова да не се всява излишна паника и да не се бълва невярна информация с цел да звучим интересно и интригуващо за околните.

Нека всеки да прецени сам сигуацията за себе си и да вземе правилното решение според собстените си разбирания.

п.с. накрая ще завърша с една шега, в която има доза истина, добро време е да се инвестира в Лего  8)
п.с. 2 - аз лично няма да си тегля парите от банките

EDIT: Предлагам без никакви политически приказки тук!
Димитър Иванов, София
Фен на Лего Стар Уорс!
http://brickset.com/search/?ownedBy=DMitar

Yoda: Stopped they must be; on this all depends. Only a fully trained Jedi Knight, with the Force as his ally, will conquer Vader and his Emperor.

mamun

Аз лично няма и лев да изтегля от банката си !

opellego

Нека от мен да е следното:

Без паника, и излишни вълнения. Някой отгоре си прави игрите и се възползва от страха на хората. Българина е ял дървото вече и е близко до ума че в пристъп на паника ще хукне да си тегли/прехвърля парите. Колкото повече хора се наредят на опашките , толкова повече спомагаме да потъне кораба.
Аз лично мойте жалки хххх лв си ги оставям на на депозит там пък каквото стане. ( и да ги изтегля - няма какво да ги направя освен да ги крия другаде и в друга валута )

Един приятел ми каза нещо добро преди малко - родителите ни са яли толкова много пъти дървото през годините и са ''оцелели'' та ние да не може да минеме през това.

Лично мое мнение, не заставам зад гърба на нито една жалка банка или организация...

Flankerivo

Преди 1 или 2 години беше пуснат слух по повод липса на ликвидност на ПИБ, ако не се лъжа. Всичко мина и замина. Сега е малко по-хитро замислен сценарият, пък и ситуацията е такава, че сценаристът/ите е/са адски улеснен/и. Особено след случката с КТБ. На практика нищо извънредно не се случва. Нито банковата ни система е зле. Дори напротив, на фона на общоевропейската картинка, където от маса години насам фалират банка след банка, нашата система е доста здрава (майтап, майтап, но на фона на наш'те високи лихви и договори с много на брой думи в дребен шрифт много е трудно да фалират двайсетината ни банки). Та днес сме свидетели на една малка битка на финансово-икономическия фронт. BTW ПИБ в рамките на коя групировка е, за да извлечем, поне на първо четене, кой може да стои зад цялата работа?  :) Едни олигарски се бият с други. Класика от нашата планета.

todordenov

Нямам никакво намерение да тегля парите си!!!

Akeyzerr

Дано повсеместно съумеем да запазим спокойствие. Иначе се обричаме сами. Проблемите идват от изключително високото ниво на дезинформация и липса на официална такава. От разваляне на депозити предсрочно само може да се губи.

alex

Много е жалко, как една интрига между "дадени" хора, завлича силна лавина. Дано не тръгне, защото после е лошото. Колегата Flankerivo даде много ценен пример. В дадения момент ставаме свидетели на същата картинка. (случката с КТБ е друго, но влияе на ситуацията. Там имаме следствени в борда на директорите, което само по себе си налага пълна проверка) Лошото в сегашната ситуация е, че сценаристите не са конкретизирали срещу коя банка да е удара. До момента чух за поне 5-6 банки. НО факта е, че след кризата, задължителните резерви се проверчват стриктно от БНБ за да няма пострадали фирми и граждани при евентуален фалит на банка. Второто е, че наистина е малък шанса някоя да фалира.
Освидетелстван Lego маниак - http://www.brickset.com/search/?ownedBy=alezzi1

Lego_valka

Аз пак ще изтегля пари за Лего  :D Иначе съпорт и от мен  ;)

Craigy

Ние тук, дето се интересуваме (и ползваме интернет), със сигурност знаем за какво става въпрос.
Важно е да убедим възрастни родители, приятели и такива дето са податливи, да не теглят панически.
На мен лично трима познати днес ми звъннаха да ме питат какво става и какво ще правя аз.
Обясних им, че всичко е точно и да не правят глупости.

MorphyD

На мен всичките ми авоари са в ПИБ. Днес не съм изтеглил и стотинка, а довечера ще тръгвам за море. Вместо това ще си обменя евро в знак на съпорт към банката. В момента дори редица банки вдигат лихвите по депозитите, така че ако някой има свободни пари, сега е удобен момент и за инвестиция.

DMitar

Когато има интелигентни и трезви хора и те говорят разумно на други, които не са добре запознати, тогава шансовете са много големи за положително развитие.

Мутренските и провокативни изпълнения по опашки, където има поставени лица, които всяват смут и викат "дайте ни парите.." трябва да бъдат спрени. На тези лица като им дойде реда отиват пак обратно на опашката, защото нямат сметки в банката и са там само, за да провокират. Някои медии собственост на влиятелни фирми дезинформират обществото, политици се изказват спрямо това, което им се вижда изгодно, всичко това трябва да се пренебрегва и игнорира.

Нямам против, който и да е, да изрази отрицателно мнение, но то трябва да бъде аргументирано с доказателства и данни, а не само с голи приказки. Всички данни на БНБ - http://www.bnb.bg/BankSupervision/BSCreditInstitution/BSCIFinansReports/BSCIFRForeignBanks/BS_Q_201403_BG показват, че банките са стабилни.
Димитър Иванов, София
Фен на Лего Стар Уорс!
http://brickset.com/search/?ownedBy=DMitar

Yoda: Stopped they must be; on this all depends. Only a fully trained Jedi Knight, with the Force as his ally, will conquer Vader and his Emperor.

materhorn

За съжаление в страната ни всяка година се дипломират по над 3000 икономисти но фактите за познанията им са отчайващи: скоро попитах една колежка може ли да раздели 8 на 57 на ум и тя ми се обиди !!! Понеже обаче е млада икономистка утре ще си легне с чичко политичко и ето ти я в борда на някоя банка.

П.П. В Япония след Втората световна война инвестицията за образование е 47 % от бюджета ...

vladoniki

Помислете и от друга страна: колко много хора вече изтеглиха спестяванията си, колко други смятат да го направят и тепърва евентуално биха го направили... Чудно - банките фалират (разни теории), само, че къде отидоха тия пари,  къде ще ги държите??? Едва ли толкова бързо може да бъдат вложени в други потенциални активи, а дори толкова краткосрочно не може да бъде обмислена, планирана и реализирана операцията. Рискът да вземеш погрешно решение, предвид краткия срок, е неоправдано голям. Остава да седят под дюшека...

Това някак ми изглежда добра възможност да се отприщи една неконтролируема битова престъпност - обири...

П.П. Всеки случай после пак ще ревем, ама кой ще ни е виновен?!?

SGB

Аз също няма да си пипна парите от банките. Ако всички си изтеглим парите и почнем да си ги държим в дюшеците, две неща са сигурни. Първо да се срине наистина банковата система и второ крадците да станат много, много щастливи хора. Моля без паника ще издържим още малко от това управление.
Благой Миланов
My Sets - http://brickset.com/search/?ownedBy=SGB

Боби

Аз пък нямам пари в банката, всичко е в ЛЕГО :D Дори и да имах пак щяха да си седят там... ;)