• Welcome to БрикМания БГ - Лего обществото на България.

Доставка на неща от държави извън ЕС

Започната от mamun, 08, Януари, 2014, 02:41:59 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

mamun

Здравейте !
Поръчах си едни неща от ebay.ph (Филипините) на цена от 25 $ с доставката.
Някой знае ли дали ще дойдат на митница или направо в пощенския клон ?

Craigy

Цитат на: mamun - 08, Януари, 2014, 02:41:59 PM
Здравейте !
Поръчах си едни неща от ebay.ph (Филипините) на цена от 25 $ с доставката.
Някой знае ли дали ще дойдат на митница или направо в пощенския клон ?

До 100 долара ще ти дойдат по пощата директно, без митница.

MorphyD

Пък ако случайно отиде в митницата, пак ще ти пратят известие :) Понякога дори да е под праговете правят проверки  :-\

mamun

DMitar

Това изобщо не е вярно. До 15 Евро или стойността им всички по закон трябва да ходят в митницата.

Лошото тук, освен че ще платиш твърди 5-10лв измислена пощенска такса на 1-2 каси, и 20%, но забележи - не на 25 долара, а на 25 долара + транспорт и застраховка. С други думи ако транспорта + застраховката ти е 15 долара ще платиш 20% на 40 долара, а ако минеш май 100 долара, ще платиш и мито 5% като общо стават 25%. Ако се заядат може и под 100 долара да платиш 25%

Има все пак случай на късмет, на някои които може и да не отидат на митницата, но по-скоро аз вярвам, че това бях случаи за около 25 долара, когато долара беше много слаб и минаваха под 15 евро. Гледай да отидеш там от 15:30-16 часа. Стискам ти палци
Димитър Иванов, София
Фен на Лего Стар Уорс!
http://brickset.com/search/?ownedBy=DMitar

Yoda: Stopped they must be; on this all depends. Only a fully trained Jedi Knight, with the Force as his ally, will conquer Vader and his Emperor.

MorphyD

Митко доколкото си спомням зависи дали seller е физическо или юридическо лице. Ако е физическо лице прагът (ако не се е променил) беше 45 евро. И също така мисля, че се гледа цената на фактурата. В случая на mamun, ако правилно съм разбрал 25 долара му е излязло всичко (включително с цената на шипинга), така че вероятно цената на фактурата е под 25$  (ако не е с free shipping).
Ако обаче е над 15 евро със сигурност и е от магазин ще отиде в митницата, където ще трябва да се плати ДДС, отделно едни 6 лв. (поне толкова беше преди) за спорта за освобождаване на пратката.

mamun

Цената е 17 и малко + 8 и малко транспорт - става въъпрос за още 4 малки KAZI сета които ми писна да търся в БГ и които са копие на Lego-вските. Обещавам като събера всичко да ги щракна със с оригиналите - Moblie Police Unit, police motor, police car, prison transport  police helicopter и т.н. Конкретните сетчета са това (виж снимката). Ще дойдат пакетирани и без кутии ....

MorphyD

17 долара са по-малко от 15 евро, така че не би трябвало да имаш проблеми (поне според мен  ;))

Morpheus

Нещата са на късмет. При повикване в митницата за установяване на стойността, на пратката се отива с изпринтено, плащането от PayPal, демек в стойността влиза цената на нещото и стойността на доставката и такси за застраховка (ако има такива). Случвало ми се е пратки за по 200-300 долара да си ги взимам от местният, пощенски клон, а такива за по 50-60$ да се разкарвам до митницата и да плащам ДДС.
Иначе ето какво пише в закона:

"...Пощенски и куриерски пратки, съдържащи стоки на обща стойност не повече от 30 лева се освобождават и от мито и от ДДС, като за гражданите е важно да знаят, че не подлежат на освобождаване алкохолни продукти, парфюми и тоалетни води, тютюн и тютюневи изделия...
...Пощенски и куриерски пратки, съдържащи стоки на обща стойност над 30 лева до левовата равностойност на 150 евро се освобождават от мито, но ДДС остава дължим. Не подлежат на освобождаване алкохолни продукти, парфюми и тоалетни води, тютюн и тютюневи изделия..."

Имайте предвид, че при нужда от начисляване на ДДС, митницата ползва собствени тарифи за конвертиране на валутите в български лева, които се различават от фиксинга на БНБ, може да ги видите на следният линк:
http://www.customs.bg/bg/page/25

Боби

Цитат на: mamun - 08, Януари, 2014, 04:22:25 PM
Цената е 17 и малко + 8 и малко транспорт - става въъпрос за още 4 малки KAZI сета които ми писна да търся в БГ и които са копие на Lego-вските. Обещавам като събера всичко да ги щракна със с оригиналите - Moblie Police Unit, police motor, police car, prison transport  police helicopter и т.н. Конкретните сетчета са това (виж снимката). Ще дойдат пакетирани и без кутии ....

За митницата е важна стойността на стоката, която е упомената от пращащия. Транспорта може и 300$ да е, което тях не ги интересува. В твоя случай би трябвало да е маркирал 17$ и да си ги получиш в пощата ;) Това важи само при условие, че транспорта е за сметка на купувача. В другия случай се дължи мито и ДДС върху всичко

Иначе пратки със стойност над 25-30$ си е до късмет, нагоре си мисля е невъзможно

DMitar

Пиши му и го питай какво е писал, но общо взето в последните няколко поста информацията се повтаря и потвърждава и това е основното по въпроса.
Димитър Иванов, София
Фен на Лего Стар Уорс!
http://brickset.com/search/?ownedBy=DMitar

Yoda: Stopped they must be; on this all depends. Only a fully trained Jedi Knight, with the Force as his ally, will conquer Vader and his Emperor.

skapula

вече съм просветен в тази сфера и ще ти пиша следното:  сумата  не трябва да  надхвърля 15 евро или 30 лева. В случая 20$. Важното е когато се договаряш с продавача, да помолиш да ти пусне цена не по-висока от тази , която ти писах. Ако решат от митница, ще ти наложат 20% върху сделката. А, как става така. Ще получиш известие да идеш в митнически терминал-гише и да занесеш фактурата от покупката. Ако си платил през пейпал-трябва да разпечаташ формуляра за превода. Така показваш реалната стойност. Ако откажеш-губиш стоката и не питах какво следва. Аз купих 2 смартфона HTC. Единия за мен, другия за племенника. единия мина м/у капките но за другия платих 50лв ДДС!

Morpheus

Цитат на: Боби - 08, Януари, 2014, 04:55:24 PM
... В твоя случай би трябвало да е маркирал 17$ и да си ги получиш в пощата ;) Това важи само при условие, че транспорта е за сметка на купувача. В другия случай се дължи мито и ДДС върху всичко...

Хем, че съм цитирал закона и пак пишете наизуст. За неща над 30 лева стойност се дължи САМО ДДС, НЕ и мито !!! Допълнително се плащат митнически такси, които са около 7 лв. Мито се плаща за пратки над левовата равностойност на 150 Евра, под този праг се плаща само ДДС+митническата такса.

Боби

Цитат на: Morpheus - 08, Януари, 2014, 10:03:07 PM
Хем, че съм цитирал закона и пак пишете наизуст. За неща над 30 лева стойност се дължи САМО ДДС, НЕ и мито !!! Допълнително се плащат митнически такси, които са около 7 лв. Мито се плаща за пратки над левовата равностойност на 150 Евра, под този праг се плаща само ДДС+митническата такса.

Все е тая в случая, сега провери колко е митото за внос Лего ;)

BTW аз освен такса от 3,5 лв за известяването от пощите, за друга не се сещам...

Craigy

Току що получих колетче с лего от Щатите. Дойде си ми до вратата без една стотинка допълнително.
Стойността му беше 78$ и 26$ доставка. Но все пак да уточня, че не е директно от магазин аз през един мой приятел.