Автор Тема: Lego Star Wars: interceptors Review battle- 75401 Vs 75135  (Прочетена 109 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен icefire3

• Супер маниак
  • Публикации: 257
  • :>
  • Набор: 97
Lego Star Wars: interceptors Review battle- 75401 Vs 75135
« -: 29, Януари, 2025, 11:30:10 pm »
Здравейте Лего Маняци! Исках да пусна тази тема вчера.. по случай официалнйя Лего ден, но не ми стигна времето.

Днес съм решил да направя съревнование между два подобни сета, чиято разлика обаче е почти 10 години. Ще ги оценявам само в 3 категории този път.

1.Дизайн и реализъм
2.Минифигурки
3.Цена спрямо качество

Но всяка една категория ще има собствена оценка. И накрая ще има обща.

75401 Ahsoka's Jedi Interceptor

Година: 2025
Части: 290
Минифигурки: 3
Ритейл цена: 45 $

Срещу:

75135 Obi-Wan's Jedi Interceptor

Година: 2016
Части: 215
Минифигурки: 2
Ритейл цена: 25 $
Цена спрямо сегашната инфлация: 33 $

1. Дизайн и реализъм:

Нека видим сравнение на двата интерсептора първо:
(Горни снимки- Асока,долни снимки- Оби Уан)

Сравнително много харесвам и двата сета. Като лего сетове, несъмнено мога да кажа, че и двата са направени доста добре. Имат няколко интересни разлики обаче като:

1.

-Този на Оби Уан използва части, които позволяват на крилата да се мръднат с един оборот надолу, или нагоре

-Този на Асока е с напълно фикснати и закрепени крила под ъгъл с помощта на техник части

2. И в двата сета са използвани различни техники, които допринасят до красивия дизайн, но несъмнено интерсептора на Асока изглежда по-завършен и “изгладен”

3. В кораба на Асока, дроидчето седи много по-естествено и се подава едвам.. докато един голям недостатък при кораба на Оби Уан е, че неговият стърчи доста нависоко и е по-зле закрепен

Относно реализма спрямо оригиналните материали… ето малко снимки за съпоставка:

Асока:

Оби Уан:

Доста съм впечатлен колко добре Лего са изпипали детайлите и по двата интерсептора. Според мен цветовата гама е спазена сравнително добре и в двата(въпреки,че в този на Асока липсва малко от Лайм-грийн цвета около кокпита.

А като си говорим за кокпит- Нека ги погледнем с отворени такива и да видим интериора:

Асока:

Оби Уан:

Разликата тук е предимно в това, че кабината на Оби Уан е една цяла част която се отваря, без да вдига предното стъкло с нея(както е оригинала в филмите) , докато на Асока се вдига заедно с предното стъкло, но въпреки това е съвсем нова част, която е направена доста добре и е ексклузивна за този сет. Също така се вижда, че интериорът на Асока е една идея по-добър и изчистен, спрямо версията на Оби Уан, където доста части от крилата са “експоузнати” при отваряне на кабината.

Има и няколко разлики в задната част, например в двигателите на Асока, които са по-реалистични, но пък лично аз съм по-голям фен на тези на Оби Уан.

Трябваше все пак и да направя няколко снимки в “атакуващата поза” на крилата за сравнение:

Асока:

Оби Уан:

Както виждате няма особена разлика….

Но най-голямата разлика може да се види когато сетовете се поставят един до друг:

Особено на последната снимка може да се види, че този на Асока е една идея по-дълъг и леко по-широк. Като пропорции … този на Асока със сигурност бих казал, че е на 95% перфектен и много по-реалистичен.

Сега е време за оценки….. Въпреки че този на Асока със сигурност бие по всички компоненти този на Оби Уан… нека не забравяме, че имат 9 години разлика… Така че ако трябва да ги оценявам с това впредвид..

Бих дал:

9/10 на Асока( наистина впечатляващо изпълнение)
8/10 на Оби Уан( много добро изпълнение за 2016)

2.Минигифурки:

Тук отново ще бъда кратък, защото не съм наистина най-големият специалист на минифигурки и главно ги оценям по това което аз мисля и виждам.

Асока:

- Ahsoka Tano (Padawan)

- Anakin Skywalker - Dark Brown and Black Robe, Black Hands

- Astromech Droid, R7-A7 - Dark Bluish Gray Rectangles

Само да вметна, че Асока ми е любим персонаж от Star Wars, но ще гледам да съм напълно обективен :D

Трите фигурки са уникални за този сет… Минифигурката на Анакин е добре направена, има детайли и наистина доста добре го репрезентира от дадената ера.

Дроидчето R7 изключително много ми харесва като цветова гама, но пак не разбирам … защо е толкова трудно да се принтира и задната му част…

Асока… Главно купих сетс заради нея, защото нямах нейна фигурка, а ми е любим герой. Мисля, че тази и една от най-добрите фигурки досега, но с няколко забележки.

1.Някак си лицето и ми напомня повече за “Star Wars: Rebels” ,или сериала “Асока” и не знам защо аз лично предпочитам “анимираните лица” от по-ранните години и сетове които съответстват на “The clone wars” анимацията.

2. Много ме дразни как не са си направили труда да направят … поне цвета на мечовете различен, както е в анимацията…. А да не говоря за това, че единият трябва да е по-къс от другия. Според мен ще направи фигурката уникална и няма да им загуби толкова много пари в правене на уникални части…

Оби Уан:

- SW0704: Obi-Wan Kenobi (Headset)

- Astromech Droid, R4-P17 - Silver Band Around Dome, Black Outline Rectangles

Оби Уан е добре направена фигурка отново.. Това е Версията му от Епизод 3 началото където е със слушалките и микрофона. Не все пак не е нещо особено според мен.

Дроидчето си е напълно автентично… и отново без принтиран гръб..

Като селекция и двата сета са окей и имат правилните персонажи.

Като изпълнение качеството е на едно ниво според мен.

Асока: 8/10
Оби Уан: 8/10

3. Цена спрямо качество.

Тук идва според мен най- интересният казус. Прегледах доста ревюта и мнения на ютубъри и всички са доста възмутени от разликата в цените на един и същ вид кораб през различните години. Но дали всъщност е толкова драстична? Нека проверим:

Асока:

Цена: 45 €
Части: 290
Минифигурки: 3

Оби Уан:

Цена: 33 $( преобърната спрямо инфлацията)
Части: 215
Минифигурки: 2

На пръв поглед дори след преобръщането… Сетчето на Оби Уан изглежда доста по-изгодно. Но същевременно ако разбием Части спрямо цена се получава следното:

Асока:

45\ 290 =

15.5 цента за 1 част

Оби Уан:

33\ 215=

15.3 цента за 1 част

И какво излиза… че всъщност е същата работа относно Цена за част.

Но пък ако сметнем, че получаваме един и същ кораб.. а разликата е 12 долара.. то тогава везните накланят към стария сет. Но да не забравяме и , че все пак в този на Асока има 1 фигурка повече.

Моето мнение е, че спрямо инфлацията, разликите в цените не са никак фрапантни. Но пък от друга страна и двата сета са си доста овърпайснати според мен… Лично аз взех този на Асока за 75 лв, А този на Оби Уан вече не помня…

Оценки:

Асока: 7/10

4. Крайните оценки са:

Асока: 8/10

Да… просто за мен си е равенство.Макар че интерсептора на Асока е доста по-реалистичен и изгладен, мисля че този на Оби Уан  за 2016 е “age-нал” доста добре и е една идея по-изгоден.

Ще се радвам да споделите вашите мнения!

Поздрави и лека вечер!

Златин Шишков

Неактивен vvass

• Супер маниак
  • Публикации: 408
    • Васко Василев
    • Ice Bricks
  • Набор: 1968
Re: Lego Star Wars: interceptors Review battle- 75401 Vs 75135
« Отговор #1 -: 30, Януари, 2025, 10:32:28 am »

Приятелю, ревюто е страхотия.

Според мен трябва да имаш и 2-та сета.

Единият интерцептор е на Асока, другият на Оби Уан.

Интерцептора на Оби Уан е по обран откъм части.

Инвентара на Лего откъм разнообразие на части е огромен в сравнение 2016 и 2025 г.

Едно нещо не ми харесва при интерцептора на Оби Уан - има прекалено много стикери, ама много за размера му, направо са са олели... :-X

При Асока тези стикери са точно където трябва и не дразнят.

Те това е от мен, освен това което написа много обобщено и нагледно колегата за тези 2 сета.

Пак се повтарям - ревюто е чудесно! ;)
"Always two there are, no more, no less. A master and an apprentice" Yoda about the Sith.

https://store.bricklink.com/vaskatavass#/terms
https://brickset.com/sets/ownedby-vaskatavass

Неактивен icefire3

• Супер маниак
  • Публикации: 257
  • :>
  • Набор: 97
« Отговор #2 -: 30, Януари, 2025, 11:48:21 am »
Мерси!

Малко се сдържам да коментирам за стикерите, защото буквално вече навсякъде има адски много стикери, а със сигурност никой не ги обича :D . Лично тези които са на атакуващите крила мен не ме дразнят, даже мисля, че изглеждат доста добре. А за тези на Асока си прав- сливат се доста по-добре!
Златин Шишков

БрикМания БГ - Лего обществото на България

« Отговор #2 -: 30, Януари, 2025, 11:48:21 am »