Автор Тема: Review: Star Wars 75402 ARC-170 Starfighter  (Прочетена 45 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен icefire3

• Супер маниак
  • Публикации: 254
  • :>
  • Набор: 97
Review: Star Wars 75402 ARC-170 Starfighter
« -: 23, Януари, 2025, 09:46:25 pm »
Здравейте приятели. Продължавам моята поредица от ревюта на Лего Star Wars сетове и за днес съм избрал един от любимите ми изтребители, а именно: 75402 ARC-170 Starfighter .

Ревюто отново ще бъде разбито в следните категории:

1.Дизайн и сравнение с предишни идентични модели.
2.Реализъм спрямо оригиналния материал.
3.Минифигурки
4.Функции/Възможност за игра
5. Крайно мнение и оценка.

Име: 75402 ARC-170 Starfighter
Година: 2025
Части: 497
Минифигурки: 4
Ритейл цена: 70 €
Купен за: 117 лв

1.Дизайн и сравнение с предишни идентични модели.

Доста интересен сет с много смесени ревюта и мнение от фенбейса на Lego Star Wars, като повечето от тях са негативни.

Нека първо видим няколко снимчици:

Относно дизайна.. според мен е доста добре направен( оценен като лего сет). Другите два модела са от 2005 и 2010 година. Веднага се забелязва, ме макар и с повече части, тазгодишният модел е сравнително по-мъничък от предходните. Не бих казал, че е по-детайлен, но от това което виждам по клипчетата е доста по- стабилен като конструкция и по “smooth” като цяло. Но според мен със сигурност не е най-добрият от трите… и при мен проблемът не е в големината му, а по-скоро в това, че спрямо предишните модели, Lego са “downgrade-нали” повече неща от колкото тези, които са подобрили.

Позитивите спрямо предишните модели според мен са:

-Механизмът за отваряне на мини крилата е доста по-изпипан
-Двигателите са най-добре направен
-Носът изглежда най-добре..

Едно от нещата което най-много дразни, са стикерите за сметка на принтираните части. Не само в Star Wars, а изобщо.. лего все повече и повече вграждат стикерите, което си е доста дразнещо.

Кабините са доста затъмнени и загрозени от стикерите и фигурките почти не се виждат вътре.

Като цяло, спрямо предишните модели, този е с доста недостатъци, но като Лего Модел изглежда сравнително добре.

2.Реализъм спрямо оригиналния материал.

Нека погледнем снимка от филма и да сравним със сета:

Интериорът на кабините е малък, но все пак е окей. Разположението на кабините ми харесва доста, както и преливането от долната кабина към горните. Със сигурност са спазили “аеродинамичнистта” в дизайна спрямо това което виждаме в филмите и анимацията.

Детайлите са добри като цяло, цветовата гама е сравнително добре спазена.

Но…..Веднага се забелязват някои значителни разлики. Най-голямото разочарование е, че главните оръдия са малоумно къси… В предходните сетове този проблем не съществува и наистина не разбирам как нещо толкова очевидно може да се пропусне от Лего така…

Малките оръдия са заменени от “ spring loaded shooters” което е голям минус за цялостния вид нс кораба.

Също така… крилата според мен трябва да са малко по-дълги спрямо тялото.

Отзад където се намират защитните оръдия има просто една празнина, която също е необяснима и също нещо… което в предходните модели си е окей.

Като изключим тези недостатъци… горе долу пропорциите са спазени.Въпреки, че цялостният вид на кораба е доста осакатен от глупави решения… все пак ми допада

3.Минифигурки

Тук е може би… факторът с който сетът изпъква най-много…

Идва с 4 минифигурки:

Clone Trooper Pilot (Phase 2)
Clone Trooper Pilot Odd Ball (Phase 2)
Clone Trooper Pilot Captain Jag (Phase 2)
Astromech Droid, R4-P44

И четирите са ексклузивни за този сет.

Доста ми допадат фигурките на клонираните. Детайлни са, изглеждат добре и се добавят нови герои от сагата което е позитив. Всъщност единственото нещо което ги различава са каските, но не мисля, че това е проблем в случая. Астромеханикът R4-P44 изглежда окей… но не разбирам толкова ли е трудно да се принтира и задната му страна …

4.Функции/Възможност за игра

Като не много голям сет, функциите не са много.

-Отварящи се кабини и място за дроида(Който впрочем не може да се сложи, или махне от мястото му, ако двата пилота са в кабините)

- Защитните оръдия отзад при третия пилот се местят независимо и отделно.

-Над главните оръдия има “spring loaded shooters” които се изстрелват лесно чрез натиск.

- И главната функция: Отварящите се крила за атакуващата формация на кораба, които използват нова,инстантна и според мен подобрена техника, благодарение на 30-тина “Техник” части.

5. Крайно мнение и оценка.

Много ми е трудно да дам обективна и истинска оценка на този сет, защото този кораб ми е доста носталгичен, един от любимите ми е и винаги съм искал да го притежавам.

Мисля, че беше доста забавен за строене и дори “атакуващите крила” които бяха доста повтарящи се не бяха толкова досадни.

Минифигурките са голям плюс към сета, но пък някои детайли от него са доста разочароващи.

Със сигурност бих избрал вариацията от 2010, пред този.

Най важният въпрос… струва ли си?

За 140 лв със сигурност бих казал не. Дори и да имаше още 1 минифигурка ма джедай примерно..

За мен лично струва не повече от 100 лв…(най-много 110 лв) спрямо това което получаваме.

Но като фен на Star Wars,предимно Clone Wars, просто нямаше как да не си го взема.

Направих му някакъв доста прост custom “display stand” и изглежда доста добре на него.

Крайната ми оценка ще бъде 7/10 с малко зор… но каквото и да говорим корабчето си е доста красиво, въпреки недостатъците.

Ще се радвам да споделите вашите мнения… и очаквайте още ревюта на сетове от тази година, както и по-стари.

Поздрави!

Златин Шишков

БрикМания БГ - Лего обществото на България

Review: Star Wars 75402 ARC-170 Starfighter
« -: 23, Януари, 2025, 09:46:25 pm »