Автор Тема: Неочаквана колекция дракони  (Прочетена 638 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Активен IRadev

 • Супер маниак
 • *****
 • Публикации: 925
 • Пол: Мъж
  • Ивайло Радев
 • Набор: 86
Неочаквана колекция дракони
« -: 05, Октомври, 2022, 09:59:17 pm »
Това лято подреждайки секцията със сетове се оказа, че неусетно съм се сдобил и с колекция дракони. То и може ли колекция замъци, пък нито един дракон, дори и да идва от серията Нинджаго. Реших да направя един кратък обзор с впечатления и сравнения на текущото състояние.

Подредени по големина, започвам от най-малкия - земния дракон от сет 70655 Dragon Pit. Него го събрах на части като реших да го попроменя малко, понеже крилата на оригинала бяха бутафорни, пък и с този цвят повече ми прилича на каменен звяр отколкото на дракон. Сглобката е интересна, детайлна и стабилна. Изгледа с малък торс и широки плешки излъчва усещане за сила от всеки ъгъл. Опашката запазва позицията, в която е сложена. Артикулацията на краката не е голяма, но и няма нужда от много различин пози.


Втора идва покупката, с която започна цялата тенденция - 70652 Буреносец (Stormbringer). Моделът отразява азиатската представа за митичните същества. Това беше първото създание, което съм сглобявал от части и ми направи голямо впечатление техниките на сглобяване. Дракона има недостатъци като липсата на типични крила и артикулация на главата. Опашката му се мести само в една равнина, но има достатъчно триене, за да не се измества. Стойката улавя идеално формата на дългото тънко тяло. Детайлите по главата внасят доста характер на модела. Краката са най-разочароващи и с липсата на детайли и хлабавите пръсти.


Следва огненият дракон от 71753 Fire Dragon Attack, който не е баш дракон, ама нейсе. Сглобяването му беше доста забавно и ми беше нетърпеливо да видя крайния продукт. Цветовете и детайлите са изпипани и приятни. Моделът обаче ме разочарова. Има само два крака е направо невъзможно да се закрепи само на тях, ако предните крайници не го подпират. Опашката е прекалено тежка и винаги пада надолу, нищо, че е прекалено тънка за останалата част от тялото. Раменните стави също не успяват да задържат рацете и крилата вдигнати. Артикулация почти няма, главата е блокирана отдолу и не може да се свежда към земята. Мястото, което заема е прекомерно за броя части. Като цяло комплекта става за донор на части, като отливката на главата и платнените крила са най-ценните части.


Предпоследна е най-прясната придобивка 71766 Lloyd's Legendary Dragon. След разочарованието от Огнения дракон очакванията ми за този модел бяха занижени. Не знам доколко това ми е оказало влияние, но модела ми се понрави. По форма отразява класическата за Европа представа за дракон. Сглобката му залага на малко по-едри части и не е толкова детайлна, но не толкова, че да изглежда постно. Като критики може да посоча тънката, но стабилна, опашка и сравнително малкия ход на механизма, който позволява местенето на крилата, но има такъв и той работи. Това което грабва е стойката и сносната артикулация на краката.
Най-голямият участиник е дракона скелет от 71721 Skull Sorcerer's Dragon. Моделът също представлява европейски дракон и за мен е еталон за това, че получавата обещаното от изображението на кутията. Конструкцията е масивна, стабилна и детайлна. Някои артикулации, като раменна става, липсват, но това се дължи на размера и на тежестта. Поради същата причина крилата се подпират на предните крака, но може да заемат няколко позиции. Единствения недостатък е, че свразките на опашката са твърде рехави и тя винаги се извърта максимално едната от двете посоки. Субективния недостатък е, че вместо живо същество е скелет от 99.99% бели части и съм го прибрал в най-тъмния тъмен ъгъл и крилата трудно биха послужили в друго творение.
Всички заедно:


Малко полезна информация. Платнените крила на моделите не са съвместими, понеже не им съвпадат точките за закачване, но по размер разликата не незначителна.

Фен на всякакви Lego замъци и Star Wars Clone Wars
Колекция - Brickset
Снимки Flickr
SPACESHIP!!!

Активен IRadev

 • Супер маниак
 • *****
 • Публикации: 925
 • Пол: Мъж
  • Ивайло Радев
 • Набор: 86
Re: Неочаквана колекция дракони
« Отговор #1 -: 13, Октомври, 2023, 12:42:26 pm »
Има нов член на селекцията.Леко разочароващ като дракон. Дападат ми торса и предните крака. Средните крака пък пречат на движението на останалите и не позволяват много позиране. Негатив е и липсата на платнени крила. Големите люспи по гърба са на някакво произволно разстояние.Крилата са захванати при торса с чифт топчести свръзки, които им позволяват да се двигжат нагоре и надолу, но след това са хванати само с една закопчалка, която ме кара да настръхвам от стах, че ще се счупи.Изглежда по-прилежно без средните крака. Вярвам има начин да се пипне малко конструкцията да се скрия ставата за тях само с частите в комплекта.За пръв път сглабям 2 в 1 модел. Определено не очаквах да трябва да разглобя всички части на нова купчина.Бих казал, че звяра е по-сполучлив от дракона. Краката са доста големи и стабилни, стави има при торса и глезените. Ръцете са подвижни, но раменете пречат да се вдигат нагоре.Във втория модел остават доста неизползвани части. Най ме очудва, че почти целите криле остават неупотребени. Има и 4 топчести свръзки, които можеше да влязат в употреба някъде, колене например.

Нямам два комплекта, та не съм снимал двата модела едновременно. Още не съм решил кое ми харесва повече, засега седи като втория модел, понеже ни ми се разглабя отново. Надявам се някой ден да пробвам дракона отново с някои промени.
 
Фен на всякакви Lego замъци и Star Wars Clone Wars
Колекция - Brickset
Снимки Flickr
SPACESHIP!!!

БрикМания БГ - Лего обществото на България

Re: Неочаквана колекция дракони
« Отговор #1 -: 13, Октомври, 2023, 12:42:26 pm »