Автор Тема: Review: Star Wars 75360 - Yoda's Jedi Starfighter  (Прочетена 84 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен icefire3

• Супер маниак
  • Публикации: 254
  • :>
  • Набор: 97
Review: Star Wars 75360 - Yoda's Jedi Starfighter
« -: 15, Януари, 2025, 10:11:46 pm »
Здравейте! Мисля да започна една мини-поредица на ревюта на Star Wars сетове с които съм се сдобил наскоро. Смятам да структурирам всяко ревю в следните категории:

1.Дизайн и сравнение с предишни идентични модели.
2.Реализъм спрямо оригиналния материал.
3.Минифигурки
4.Функции/Възможност за игра
5. Крайно мнение и оценка.

Започвам с 75360 - Yoda's Jedi Starfighter

Година: 2023
Части: 253
Минифигурки: 2
Ритейл цена: 35 €
Купен за: 53 лв

Главно купих този сет, защото си падам доста по всякакви космически кораби и превозни средства от колекцията, а и просто нямах фигурка нито на Йода, нито на R2.

1.Дизайн и сравнение с предишни идентични модели.

Главно дизайнът на сета доста ми допада. Като размери очаквах да е по-малък, но приятно ме изненада. Изглежда сравнително по-завършен и красив (Дори и с малки разлики) спрямо предшественика си: 75168

Ето и малко снимчици от всички страни:

Допадна ми доста простата и ефективна техника която е използвана за да се пресъздаде атакуващия ъгъл на двете крила.

Новият модел е малко по-малък от стария, но със сигурност по-изпипан и малко по-детайлен. Например: Двата стикера на тялото са доста по-големи и забележими спрямо стария.

2.Реализъм спрямо оригиналния материал.

Кратко инфо за модела от оригиналните източници:

Историята на модела е доста интересна. Това е експериментална версия на ETA-2 интерсептъра , който е добре познат на аудиторията от Епизод 3 (Главно на Анакин и на Оби Уан) , но доста се различава от техните като дизайн. И този модел доста повече наподобява на по-късните имперски Tie fighters и Tie Interceptors(защото е направен от същия производител)

Мисля, че спрямо пропорциите, Лего са свършили доста добра работа в пресъздаването на старфайтъра.

Ето и сравнение:

Но естествено имам няколко забележки:

- Крилата можеха да са 2 стъдчета по-дълги примерно..
- Главните оръдия на този модел са прикрепени и излизащи от тялото, а на оргиналния са от крилата( грешка която в миналия сет от 2018 я няма, което е доста интересно)
- Дразни ме как Йода буквално “стои” изправен в кокпита…което е разбираемо, защото е с “детски” крака и не се сгъват. Но на миналия модел има няколко блокчета пред него, които замаскират този недостатък и изглежда все едно е седнал.

Като изключим тези несъответствия… мисля, че е окей. Естествено има и други които няма да коментитам просто …защото не всичко може да се пресъздаде точно 1:1 с оригинала, поради ограничението от това, че все пак е Лего.

3.Минифигурки

Минифигурките в този сет смятам, че не са нещо специално… Но все пак са два от най-знаменитите герои от сагата …

R2-D2 според мен изглежда доста добре спрямо някои от предишните си версии с “половин глава” , А Йода си е просто Окей, дори и тази негова версия да е ексклузивна само за този сет. На мен лично ми харесват повече “clone wars” версиите му. Тук тази леко глуповата усмивка ме дразни :D .

Също нещо което ме бъгва за Йода, но няма нищо общо със сета е:

Защо “острието” на меча му не го направят по-малко както е в филмите и анимациите… Някак си доста грозни и извън пропорции изглежда с този огромен светлинен меч, който буквално е по-голям от него…

4.Функции/Възможност за игра:

Тук ще бъда доста кратък, защото не са много.

- Има 2 изстрелващи се ракети чрез натискане
-Крилата се сгъват и разгъват спрямо формацията на кораба.
-Кабината(Която впрочем е с нова част и доста красиво направена) се отваря, както и една малка секция от горната част.
-R2 се поставя зад кабината и се изкарва
- Отзад има “държач” за светлинния меч на Йода, който естетически никак не ми допада, но поне има къде да се остави….

И сетчето е готино за дисплей … по мое мнение.

5. Крайно мнение и оценка.

Сетчето не е никак лошо… на пръв поглед изглежда малко.. просто заради самото му естество, но е доста “well rounded” според мен

Фигурките са окей… но за тази цена можеха да хвърлят примерно още една…Но не са го направили, защото просто няма сцена в филмите, или анимацията която да свързва кораба с някой друг персонаж

Цената от 70 лв за мен е доста висока за 253 части и 2 фигурки и лично аз то взех на намаление  наскоро, но да кажем, че 55 лв е реалната цена която бих му дал.

Ще се радвам хора, които се имтересуват от сета, темата и поредицата да изкажат своите мнения.

Поздрави!

Златин Шишков

БрикМания БГ - Лего обществото на България

Review: Star Wars 75360 - Yoda's Jedi Starfighter
« -: 15, Януари, 2025, 10:11:46 pm »